Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Недеља медијске и информационе писмености и у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2020.

Извор: Танјуг

Недеља медијске и информационе писмености и у Србији

Обележавање Недеље медијске и информационе писмености у Србији почиње данас и трајаће до 31. октобра, а у том периоду биће одржано шест панела, на којима ће се окупити инфлуенсери, медијски, образовни стручњаци и новинари.

Панелисти ће путем онлајн конференције гледаоцима приближити истраживања на тему медијске писмености, одговорности јутјубера и тиктокера, школског система и пословања у дигиталној ери, као и политику медијске и информационе писмености, наводи се у саопштењу.

Горан Зарић у име програма Нова писменост каже да је онлајн конференција прилика да се истакне значај медија и садржаја који они пласирају, али и да је на свима нама одговорност како ћемо те информације примити, обрадити, проверити или усвојити.

Нагласио је и да је велика одговорност на онима који имају велики број пратилаца на друштвеним мрежама.

Клинички психолог Горан Томин истиче да константан прилив информација углавном негативно утиче на људе који су изгубили поверење и који почињу да се понашају неодговорно.

"Највећа замка дигиталног доба је та што данас свако има могућност и слободу да каже шта хоће, а на нама је да проверавамо информације које долазе. Потребно је дозирати прилив информација, пустити да одлежи и направити свој неки закључак", напомиње Томин.

Према најновијем истраживању које је реализовао ЦеСИД у оквиру програма Нова писменост, три четвртине испитаних грађана информише се путем друштвених мрежа, а та бројка у популацији до 24 године износи чак 88 одсто.

Недеља медијске и информационе писмености обележава се широм света под окриљем УНЕСКО-а, организовањем панел-дискусија, предавања, догађаја на којима се промовише култура медијске, информационе и дигиталне писмености.

Онлајн конференција у Србији одржаће се под називом "Овако стоје ствари: Опирање дезинфодемији".

Домаћини су Пропулсион и Америчка агенција за међународни развој (USAID), у оквиру заједничког програма Нова писменост.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси