Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар чврстог става против рата и екстремизма
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 10. 2020.

Аутор: Александра Поповић Извор: Данас

Поводом смрти Грујице Спасовића (1950-2020), једног од оснивача и првог главног и одговорног уредника листа Данас

Новинар чврстог става против рата и екстремизма

Грујица Груја Спасовић, један од оснивача листа Данас, био је узор за многе – не само новинаре и уреднике који су о њему већ писали већ и за политичаре и активисте представљао је мирног, разумног човека, чврстих антиратних ставова, чије се мишљење ценило и тражило.

Вест о смрти Грујице Спасовића растужила је и оне ван новинарских и медијских кругова.

Кроз своју богату уредничку каријеру, али и касније, са места амбасадора Србије у Босни и Херцеговини, Грујица Спасовић био је важан хроничар и учесник политичког живота на овим просторима.

Присећају га се и они са „леве“ и они са „десне“ стране политичког спектра и сви имају само речи хвале и дубоке жалости што Груја више није са нама.

Весна Пешић, социолошкиња и некадашња председница Грађанског савеза Србије, сећа се Грујице Спасовића као разумног, стабилног човека, доброг новинара, „некога ко је размишљао о стварима“, како каже Пешић, и никада није подлегао колективним „лудилима“.

– Грујица спада у ретке људе који никада нису подлегли екстремима, национализму и том наративу о „антисрпству“, који су у фазама јако потресали ово друштво. Вероватно је и Данас опстао као некаква алтернативна новина, јер је имао таквог оснивача, истиче Пешић.

Она се присетила и како је сретала Спасовића као амбасадора у Сарајеву, истичући да је и на тој позицији „задржао своје чврсте антиратне ставове“. У Грујици је видела неког чије се мишљење цени, па „ако би Груја рекао да нешто није баш добро, паметно и да о томе треба размислити, онда бих стварно размислила и послушала његов савет“, закључује Пешић. Он је био неко чије се мишљење ценило, подвлачи она.

Од својих првих ангажовања у политичком животу, Жарко Кораћ, психолог и политичар, сећа се Спасовића као „мирног“ човека који је увек давао „тиху“ подршку антиратној политици.

– Он је на свој специфичан, миран начин, уз топао осмех давао специфичну подршку антиратној политици. Увек је био на свим важним политичким и културним догађајима, најчешће у пратњи супруге, увек је долазио да се поздрави и упути коју реч охрабрења. Памтим га као врло доследног човека, он је за мене био слика правог новинара са ставом, који није преносио вести него их је бирао и био важан део политичке борбе за неко демократско друштво, истакао је Кораћ.

Вук Драшковић, председник Српског покрета обнове и министар спољних послова Србије и Црне Горе током чијег мандата је Грујица Спасовић именован за амбасадора, памти га као изузетног уредника и сјајног новинара.

– Због тих његових квалитета и искрене опредељености за демократски и европски преображај Србије, због свог противљења рату у оној лудој последњој деценији прошлог века, противљењима злочинима и етничким чишћењима, када сам постао министар спољних послова поверовао сам, и нисам се преварио, да не могу наћи бољег кандидата за амбасадора у Сарајеву, истиче Драшковић.

Он наглашава да је Грујица био човек који је „сваки неспоразум претварао у споразум“ и да је то обележило Спасовићев мандат на месту амбасадора.

– Вест о његовом одласку ме је потресла додатно због тога што је још један велики човек Данаса отишао пре пар дана, завршава Драшковић подсећајући на смрт Душана Митровића, једног од оснивача нашег листа.

Испраћај сутра на Новом гробљу

Испраћај за кремацију Грујице Спасовића одржаће се сутра (четвртак) на Новом гробљу од 12 и 30 сати. Мирјана Спасовић, супруга покојног Грујице, замолила је све који су имали жељу да купе венце и цвеће, да то не чине већ да уместо тога уплате новац на жиро рачун за лечење наше колегинице Радмиле Чоловић. Новац је могуће уплатити путем Фондације „Буди хуман“ на сајту http://www.budihuman.rs/sr/korisnik/536/radmila-colic или слањем СМС поруке са текстом 536 на број 3030, по цени од 200 динара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси