Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Једна пригодна за дан телевизије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 11. 2020.

Аутор: Драгиша Ковачевић Извор: mediadaily.biz

Једна пригодна за дан телевизије

Старије генерације са носталгијом се сећају неких прошлих времена када смо имали могућност да се информишемо читајући три-четири двевна листа (Борба, Политика, Вечерње новости, Политика експрес, Спорт...), исто толико месечника или недељника (Илустрована политика, Базар, Практична жена...),имали смо Радио Београд (док се нису појавили Студио Б, 202...) и један телевизијски канал - Радио телевизија Београд...

Али, телевизија, као нови медиј, била је посебна атракција. Око „малог екрана“ окупљале су се читаве породице. Дневник је био најгледанији, али и легендарне хумористичке серије Радивоја Лоле Ђукића и Новака Новака празниле су улице, као и велики спортски догађаји.

Незаборавни боксерски спектакли у којима је свет одушевљавао чувени Касијус Клеј, иако су одржавани пред зору по нашем времену, милионе људи и у тадашњој Југославији остављали су буднима.

Пратећи огромну популарност телевизије која је тада представљала нови прозор у свет, појављују се недељне новине посвећене само телевизији.

Издавачка кућа Борба покреће ТВ новости (нешто касније Политика издаје Радио и ТВ ревију) које објављују детаљан ТВ програм, вести о познатим лицима, о ТВ личностима, ТВ серијама и филмовима...

ТВ новости су присутне на свим важним дешавањима - премијерама, концертима, на снимањима серија и филмова, модним ревијама...

ТВ новости покрећу разне акције и додељују бројне награде. Први пут се бира најбољи глумачи пар. Читаоци су тада изабрали Милену Дравић и Љубишу Самарџића.

Телевизијски водитељи и новинари постају праве ТВ звезде и идоли младих. Мића Орловић, Душанка Калањ, Марко Марковић, Горан Милић, Драган Никитовић, Оливер Млакар, Данка Нововић, Каменко Катић, Дуња Ланго, Хелга Влаховић, Владанко Стојаковић, Минимакс уживају огромно поштовање гледалаца и налазе се на насловним странама новина које су посвећене телевизији и радију.

Сви они су били врхунски професионалци, посвећени послу, образовани и стално су се усавршавали. Наравно у тако узбудљивом и динамичном послу било је и ситних грешака.

Инвентивни уредници ТВ новости осмисли су дивну акцију „Мис и мистер лапсус“ у којој су сакупљане смешне и комичне ситуације када се водитељима обично „завезао језик“ па су неку речи, мисао или реченицу изговорили погрешно.

И дан-данас се препричавају неки од тих лапсуса.

Занимљиво је то што су обични гледаоци „ловили“ грешке и слали их редакцији. Највише таквих духовитих омашки правили су спортски коментатори, али ни други нису били без грешака.

Драган Никитовић; „Тадија Качар је старији од млађег брата“,

Божо Сушец; „То је складан пар. Он и његов коњ“,

Марко Марковић; „Нема више времена да се заврши утакмица“,

Камнеко Катић;  „Сутра ће бити топлије, јер стиже погоршање“,

Љерка Драженовић; „Друже директоре добили смо вест да јаја и даље скачу“,

Мира Адања Полак; „Мушкарци немају свој дан жена“.

Ово су била нека друга времена. Пред камерама и микрофонима били су људи који су се школовали за тај посао. Од них смо могли пуно тога да научимо. Телевизија је имала задатак да информише, али и образује.

А данас ?

Ко су ти људи који нам се обраћају из те чаробне кутије, којим путем су стигли на мале екране, које нам поруке шаљу и да ли телевизија и сада има образовну улогу?

Остављам вам да сами дате одговоре на ова питања, а оно што се десило на две телевизије са националном фреквенцијим у време дана жалости за нашим патријархом је слика и прилика времена у којима живимо.

Било би ружно и тужно да спомињем имена те две особе које себе сматрају ТВ звездама, али назвати свештено лице протојерејом-стафордом, а за почившег партријарха рећи „његова светлост“ је увреда и понижење ове часне професије која је изнедрила многе дивне људе, професионалце који се стиде онога што им се сада нуди са екрана многих телевизија. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси