Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Fake news: Кад је умро патријарх
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2020.

Аутор: Петар Јеремић Извор: gminfo.rs

Fake news: Кад је умро патријарх

У општем бесмислу свега што је актуелна власт успела да упропасти, медији заузимају почасно место. Није то само српски проблем, али је овде до апсурда, пре свега деловањем „стручњака“ Српске напредне странке и њихових извођача медијско пропагандних радова, доведена и улога и постојање медија, због чега грађани више немају поверења ни у једну од најобичнијих информација, у зантаском смислу, каква би требало да буде вест о смрти патријарха.

Тако је пре два дана портал Нова.рс, иначе критички настројен према власти, а који себе представља за професионални, објавио да је патријарх умро. У тој вести су се позвали на своје изворе. Ту вест убрзо преносе и портали бројних медија, многи од њих некритички настројених према власти.

Српска православна црква убрзо демантује да је патријарх умро, нова.рс вест скида са сајта без објашњења, али убрзо објављује нову у којој наводи да се испред војне болнице на Карабурми, где је патријарх лечен, „стигли припадници војске“. Тај, самопредстављајући „професионални“ медиј, нигде не наводи шта је то необично у томе што се испред ВОЈНЕ болнице налазе ВОЈНИЦИ.

У том истом тексту, наводе како је црква демантовала да је патријарх умро, да су они ту информацију добили из два независна изовра, што је, иначе, професионални поступак под условом да је тачна, као и „да ће се, из поштовања према верницима СПЦ држати званичне верзије према којој патријарх није умро“.

Нешто касније, председник Србије након беспотребне вежбе полиције због које је у четвртак после подне пола Новог Београда било блокирано, изјављује како је стање тешко, како је патријарх интубиран, и како се он чује са лекарима и како га окрећу на бок“.

У вечерњим вестима репортер продукције NewsMax Adria, која се емитује на ТВ Нова, у живом укључењу испред болнице констатује како управо у круг ВМЦ улазе аутомобили са блинкерима, и наставља да говори нешто. Водитељка дневника, када је напокон до њега дошла до речи, пита га да ли види ко излази из аутомобила, што би сваки нормалан новинар и сам и без подсећања покушао да у лајву одмах констатује, ако је већ констатовао да су аутомобили стигли.

Он опет говори да не може да види, што би сасвим сигурно видео да се одмах окренуо и да га је сниматељ „пратио“ камером. Изјављује како је реч о аутомобилима која најчешће користи председник републике, иако је то апсолутно нетачно, јер председник најчешће користи аутомобиле сасвим друге луксузне марке од оне која се види на снимку.

Медији наклоњени власти не пропуштају прилику да критикују портал нова.рс због фејк њуза, а нова.рс у једном од својих вести на ту тему не наводећи како су они сами скинули ту вест, критикује таблоиде наклоњене властима да „вест о смрти патријарха повукли без објашњења“.

Танјуг, нелегални државни агитпроп, нешто касније објављује како је председник касно увече посетио патријарха, та вест на порталима се шири, па смо сазнали и да му је председник пренео поздраве своје деце, иако нико не зна да објасни како се неком, ко је по званичној верзији жив, у интубираном стају, које подразумева вештачку кому, преносе поздрави.

Након тога, тај исти председник се, сутрадан у рано јутро, на свом инстаграм профилу који му је до сада углавном служио за сликање ручка сваког дана, опрашта од патријарха, што је медијима јасан сигнал да је патријарх и званично преминуо, ако до тада и није.

Зашто су медији и новинари пали на испиту? Зато што цела Србија сада не зна када је умро, пола Србије верује да је то било у четвртак, када је медиј близак њиховом политичком уверењу то објавио, док друга половина верује да је то било у петак ујутру, када су председник и медији блиски његовом политичком уверењу то објавили.

Реч је, иначе, о занатски врло једноставној информацији. Да је неко умро објављује се онда када сте сигурни да је то тако, а сигурни сте када лекарски конзилијум или породица, или у овом случају институција што је СПЦ, објави да се то десило. Јер су то једини надлежни који би то требало да вам потврде, а не Инстаграм налог председника на којем су главни садржај сармице и пуњене паприке. У том случају није битно да будете први, него тачни, као што би уосталом требало да буде и приликом објављивања сваке информације. Јер ако није тачна, правите немерљиву штету, пре свега свом угледу, али и угледу своје професије у целини.

Зато Србија и не верује медијима. Јер су пристали да им за свако питање у овој земљи једина меродавна „институција“ буде председник. Јер им је, због неколико јефтиних кликова, битније да буду бржи, него тачни. Јер су и они који себе представљају као професионалне поступили непрофесионално. Иако су, пре само двадесет дана, критиковали те непрофесионалне који су пожурили да објаве како је умро митрополит Амфилохије, док још званично није био умро. И што и за њега не знамо кад је стварно умро.

Шта је професионални проблем са новом.рс. Управо то што, уколико су погрешили, не признају и не објасне јасно и детаљно како и због чега су погрешили. Грешке се дешавају, али је битно да се исправе. Уколико су сигурни да нису погрешили, да јасно и детаљно објасне на основу чега су сигурни да нису погрешили. Уколико нису сигурни да ли су, или нису погрешили, детаљно и јасно објасне како су дошли у ситуацију да не буду сигурни.

Уместо тога, они у својим текстовима, двосмислено алудирају да су у праву, и да је деманти плод политичке жеље председника да и на овом случају профитира. Што уопште није искључено, чак је и врло вероватно, имајући у виду његов медисјки и спинерски бекграунд. Али, то не доприноси поверењу у медије, нарочито у оне који себе представљају професионалним, и којима би грађани требало да верују.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси