Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оштра конкуренција: Оливера Зекић и Милош Гајовић, син досадашњег државног секретара, кандидати за чланове Савета РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 11. 2020.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Оштра конкуренција: Оливера Зекић и Милош Гајовић, син досадашњег државног секретара, кандидати за чланове Савета РЕМ-а

Посланичка група Александар Вучић – за нашу децу предложила је надлежном скупштинском одбору два кандидата за члана Савета – Оливеру Зекић и Милоша Гајовића, сазнаје Цензоловка.

Одбор за културу и информисање Народне скупштине сутра ће утврдити листу кандидата за чланове Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), на којој ће, како Цензоловка сазнаје, бити и Оливера Зекић и Милош Гајовића, које је предложила посланичка група Александар Вучић – за нашу децу.

Осим тога, на сутрашњој седници одлучиваће се и ко ће бити кандидати за још једног члана у Савету РЕМ-а, који се бира на предлог црквених и верских организација.

Први посао за младог Гајовића могао би да буде – РЕМ

Дакле, поред контроверзне бивше чланице Савета РЕМ-а Оливере Зекић, на листи ће бити и Милош Гајовић, син Александра Гајовића, досадашњег државног секретара за информисање у Министарству за културу и информисање (министарка Маја Гојковић још није саопштила име новог државног секретара).

Није најјасније шта младог Гајовића препоручује за тако важан посао. Како се наводи у биографији коју је приложио, у коју смо имали увид, Милош има 24 године и у јуну ове године је завршио Факултет за културу и медије Мегатренд.

Логично, нема радног искуства, али је у пријави за члана Савета РЕМ-а навео да је „током студија активно учествовао на више семинара и округлих столова везаних за медије и управљање, као и за анализе рада пружалаца услуга путем електронских медија“.

Додао је да је био учесник ТВ дебате о телевизијским и радио програмима, као и да практикује „волонтерски рад у више друштвених сегмената“.

Оливери Зекић би, ако буде изабрана у овако оштрој конкуренцији, ово био други мандат у Савету РЕМ-а. Први пут је за чланицу изабрана 24. јула 2015. године, такође на предлог надлежног скупштинског одбора.

Мандат јој је истекао у јулу ове године, и од тада Савет Регулатора ради са осам уместо са девет чланова. Тек у новембру, Одбор је отворио процедуру за избор новог члана и поред тога што је, према закону, она требало да буде спроведена шест месеци пре истека мандата Оливери Зекић, односно најкасније у јануару ове године.

Право на предлог за другог кандидата за члана Савета РЕМ-а, на место Александре Јанковић, којој се мандат окончава 3. марта 2021. године, имају црквене и верске организације.

Александра Јанковић, по угледу на Оливеру Зекић, може бити и реизабрана, с обзиром на то да јој је ово први мандат у Савету.

„ЧЛАН САВЕТА РЕМ БИРА СЕ ИЗ РЕДА УГЛЕДНИХ СТРУЧЊАКА“

Одбор за културу и информисање Народне скупштине Републике Србије донео је 4. новембра одлуку о покретању поступка за предлагање кандидата за избор чланова Савета РЕМ-а. 

Поступак предлагања члана Савета Регулатора спроводи се тако што посланичке групе, односно самостални народни посланици заједно подносе образложен предлог два кандидата за избор члана Савета Регулатора, и то у року од 15 дана од дана објављивања јавног позива.

Члан Савета Регулатора бира се из реда угледних стручњака из области које су од значаја за обављање послова из надлежности Савета Регулатора (медијски стручњаци, економисти, правници, инжењери телекомуникација).

Мандат траје пет година, а члан Савета може бити поново биран највише још једном.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси