Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕУ о новом француском закону: Омогућити новинарима да раде слободно и безбедно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 11. 2020.

Аутор: Бета Извор: Данас

ЕУ о новом француском закону: Омогућити новинарима да раде слободно и безбедно

Европска унија је поводом француског предлога закона о безбедности навела да новинарима треба омогућити да обављају посао слободно и потпуно безбедно.

Портпарол Европске комисије изјавио је данас да чланице ЕУ, „када усвајају законе из области безбедности, морају да поштују начело пропорционалности“ између безбедности и грађанских слобода, преноси бриселски портал Политико.

„У кризним временима је важније него икада да новинари могу да обављају посао слободно и потпуно безбедно. Европска комисија ће проверити коначни текст закона да се увери да је у складу са европским законодавством“, рекао је портпарол ЕК.

Спорни предлог закона, који ће посланици доњег дома француског парламента сутра вероватно усвојити, одређује као кривично дело објављивање фотографија или снимака полицајаца са намером да им се нанесе штета.

Француска влада наводи да је циљ новог закона заштита полицајаца од позива на насиље путем интернета, док противници страхују да би нова одредба угрозила новинаре и друге грађане који снимају полицајце на дужности, нарочито на насилним демонстрацијама.

У суботу су хиљаде Француза демонстрирале у Паризу и другим градовима против предлога закона за који тврде да ће угрозити слободу информисања и права медија.

Високи комесаријат УН за људска права упозорио је Француску да би нови закон „могао да доведе до значајних кршења људских права и основних слобода, нарочито права на приватност и на слободу изражавања“, преноси Политико.

Француска заштитница грађана Клер Хедон рекла је да би закон могао да представља „значајан ризик“ за слободу информисања.

„Објављивање снимака са интервенцијама полиције легитимно је и неопходно за функционалну демократију“, навела је Хедон.

Влада је после критика у предлог закона убацила одредбу да нова мера „неће угрозити слободу информисања“, али критичари наводе да је закон тако написан да ће полицајци моћи лакше да се супротставе грађанима који их снимају и да би могао да има озбиљне последице по оне који желе да објаве незаконите поступке полицајаца, наводи Политико.

Ако закон ступи на снагу, починиоци тог дела могли би да буду осуђени највише на годину дана затвора и на казну од 45.000 евра.

Иза предлога закона стоје посланици владајуће странке Република у покрету председника Француске Емануела Макрона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси