Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Отказ научнику због текста у Данасу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2020.

Извор: Данас

Отказ научнику због текста у Данасу

Виши научни сарадник др Живко Ћурчић добио је јуче отказ уговора о раду на новосадском Институту за ратарство и повртарство због текста у Данасу где је тврдио да пословодство спречава поједине запослене да учествују у пројектима које финансира Фонд за науку или ЕБРД, као и да је истраживачки рад у коме је постигао светски резултат заустављен гашењем центра за шећерну репу.

Он је са још једним колегом због тога поднео тужбу за мобинг против директорке Светлане Балешевић Тубић, коју је допунио након што је анексом уговора о раду, два дана након објављивања текста у нашем листу, премештен на друго радно место.

Истовремено, због навода које је изнео добио је најпре упозорење да постоје разлози за отказ и рок од осам дана да на то одговори као и да прибави мишљење синдиката.

У решењу се наводи да је Ћурчић „неовлашћено износио податке из делокруга рада Института“, иако није ни руководилац нити се налази у органима установе, што је „повреда радне обавезе учињена својом кривицом“.

У образложењу се наводе делови изјаве за Данас као и његова комуникација у групи на Фејсбук страници „Наука без цензуре“ у којима је указивао да пословодство научним сарадницима не даје сагласност за учешће у пројектима чак ни када су писани по конкурсима државних фондова, са образложењем да институција нема за то интерес, што касније њих спречава да напредују у звањима.

Замерено му је и што је објавио да се гаси центар за истраживање шећерне репе а уместо њега је као национални интерес проглашено истраживање биљака попут шафраника, слачице, ланика и уљане роткве, култура које се у Србији или уопште не гаје, или су њима засађене минорне површине.

За Ћурчића, управо је то био проблем јер је недавно у међународним публикацијама признато његово истраживање болести репе при чему је открио узрок трулежи корена која је пре две године домаћим ратарима проузроковала вишемилионску штету.

Ћурчић је желео да настави та истраживања, можда да пронађе лек или начин за сузбијање болести, али је уместо тога, уз гашење центра најављено и демонтирање лабораторије, иначе ремонтоване пре неколико година.

„Поента је у томе што се на овакав начин уништавају генетички ресурси, линије шећерне репе, једине са којима располаже држава и читаво друштво“, навео је Ћурчић у преписци са колегама, што је у решењу наведено као разлог за отказ.

Пословодство није било срећно ни зато што је објавио да је сарадња коју је понудио Суноко одбијена јер за то „Институт нема интереса“ као ни тиме што је своју представку упућену Министарству просвете окачио на Фејсбук страницу.

Ћурчић је у одговору изјавио да упозорење о отказу сматра још једним видом притиска због представки којима се обраћа Министарству указујући на рад Института.

Он је приложио и мишљење Синдиката запослених у научноистраживачкој делатности Србије, које је тврдило да наведени разлози не могу бити основа за отказ, али то није уважено јер је, по мишљењу руководства, требало да се достави мишљење Синдиката запослених у Институту.

У решењу о отказу констатује се и да је Ћурчић, незадовољан радом Института, имао могућност да покрене поступак унутрашњег узбуњивања, али се он уместо тога обратио медијима и неовлашћено изнео податке о раду установе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси