Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Корона вирус и теорије завере: Да ли породицама нуде новац да „пристану“ да је покојник умро од корона вируса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 11. 2020.

Аутор: Лазара Маринковић Извор: ББЦ на српском

Корона вирус и теорије завере: Да ли породицама нуде новац да „пристану“ да је покојник умро од корона вируса

Док Србија и друге земље у Европи бележе хиљаде нових случајева оболелих сваког дана, дезинформације и теорије завере о пандемији корона вируса настављају да се шире друштвеним мрежама.

„Је л’ знате да се по мањим градовима нуди 70.000 динара ако породица пристане да се упише да је покојник умро од короне?“, гласи твит објављен средином новембра који се убрзо проширио.

Овај твит је оживео популарну и неколико месеци стару тврдњу да се породицама преминулих у болницама наводно нуди новац ако „потпишу“ да је узрок смрти Ковид-19.

ББЦ је проверавао ове наводе.

Укратко – нису тачни.

Може ли породица да одлучује о уписаном узроку смрти

Тврдња која се проширила друштвеним мрежама указује на могућност да породица „бира“ или на неки други начин одлучује о томе шта ће бити уписано као узрок смрти у медицинској документацији.

Утврђивање времена и узрока смрти може вршити само доктор медицине, према одредбама Закона о здравственој заштити Републике Србије.

Ове процедуре су детаљно уређене у оквиру здравствених установа, међу којима је и Општа Болница Нови Пазар.

Из ове болнице категорички одбацују тврдње о могућности да се упише „жељени“ узрок смрти на захтев родбине преминулог као неистините.

„Благо речено, ми смо шокирани таквим тенденциозним инсинуацијама“, наводе из Опште болнице у писаном одговору за ББЦ на српском.

„Узрок смрти одређује искључиво лекар лечилац који констатује наступање смртног исхода.

„Не постоји могућност да лекар лечилац упише други и другачији узрок смрти осим оног који је у вези са оболевањем и током болести“, наводе из новопазарске болнице.

Чињенице за узрок смрти проверавају најчешће два одељенска лекара уз начелника одељења, а ови подаци се уписују у смртовну листу чији се један примерак предаје родбини преминулог, објашњавају из болнице.

Претходно лекар уписује узрок смрти у четири документа, а то су:

- отпусна листа са смртним исходом где се уписују и детаљи о току болести и спроведеним прегледима;

- потврда о смрти где се наводи основни и непосредни узрок смрти и на основу које родбина добија извод из матичне књиге умрлих;

- спроводница леша – интерни документ са одељења где се десио смртни случај из које се подаци уписују у Протокол умрлих за сваку календарску годину;

- идентификациони картон којим се означава идентитет преминулог и који се уз спроводницу прослеђује Служби за патологију и судску медицину.

У случајевима умирања од заразних болести, какво је обољење Ковид-19, родбина није у могућности да дође у физички контакт са лекаром лечиоцем који је констатовао смрт, објашњавају из Опште болнице, јер је медицинско особље у посебном режиму заштите, под скафандерима.

У оваквим случајевима, пракса је да се чланови породице обавештавају путем телефона.

Отпусна листа са епикризом, односно у овом случају са смртним исходом, попуњава се у три примерка, а на сваки примерак отпусне листе ставља се потпис и факсимил лекара који је лечио болесника, као и надлежног у установи где је лечен, према Правилнику за вођење здравствене документације.

Потпис чланова породице није предвиђен на овом документу.

На сајту Министарства здравља доступан је и образац Потврда о смрти, а места за потпис постоје само за надлежног лекара и матичара.

Упркос позивима других корисника мрежа и новинара да се изнесе доказ та овакве тврдње, до сада није обелодањен ни један поткрепљен случај где се породици нудио новац да пристане да се као узрок смрти упише корона вирус.

Да ли породице преминулих добијају неку новчану надокнаду

Теорије да породице добијају неку новчану надокнаду уколико је члан преминуо од корона вируса могле су да потекну из погрешног тумачења вести из неколико градова у Србији – као што су Нови Сад, Ваљево и Нови Пазар.

У тим местима, град покрива трошкове сахрана преминулих од ковида или рефундира трошкове до одређеног износа.

За то постоји и посебна процедура коју утврђује сваки град или општина који је донео овакву одлуку, а болнице нису ни на који начин повезане са давањем новчане помоћи.

У Новом Саду, где помоћ за трошкове сахране преминулих износи 100.000 динара, јавно комунално предузеће „Лисје“ Градској управи за социјалну и дечију заштиту доставља списак преминулих са носиоцима рачуна, ради исплате новчане помоћи породицама, за ББЦ објашњавају из Града Новог Сада.

Породице преминулих, у Клиничком центру Војводине (КЦВ) добијају исписницу, којом започиње процедура око обављања сахране, а затим КЦВ по службеној дужности доставља Матичарској служби Града Новог Сада потврду о смрти, на основу које матичар врши упис покојника у књигу умрлих.

Извод из матичне књиге умрлих, заједно са копијом потврде о смрти, која садржи податак о узроку смрти, Матичарска служба доставља Јавном комуналном предузећу „Лисје“, које евиденцију преминулих од Ковида-19 доставља Градској управи за социјалну и дечију заштиту на даљи поступак“, наводи се у писаном одговору.

Тада градска управа за социјалну и дечију заштиту, новчану помоћ уплаћује на текући рачун породице преминулог на име подршке породици у тешкој ситуацији.

„У Новом Саду је закључно са 20. новембром 2020. године, пребачена помоћ за 95 преминулих, док су за још девет преминулих захтеви у фази обраде, након чега ће бити извршена уплата породицама“, наводи се у одговору.

Одакле је стигла вест о „плаћању“ за преминуле од Ковида-19

Пре него што се појавила средином новембра на Твитеру, тврдња да се породицама нуди новац ако „потпишу“ да је њихов ближњи умро од Ковида-19 масовно је кружила Фејсбуком почетком јула.

„Дакле, оно што се може са сигурношћу закључити је да породица чији члан умре у болници из било ког разлога (срчани или мождани удар, малигни тумор па чак и природном смрћу, због старости), добија 70.000 дин. ако прихвати да као разлог смрти буде објављен корона вирус“, писало је у статусу.

Иста порука је стигла и до корисника друштвених мрежа у Босни и остатку региона, али је босански сајт за проверу чињеница Раксринкавање.ба такође утврдио да породица преминулих од корона вируса не потписује никакав документ у којем даје „сагласност“ за узрок смрти.

У овој објави се тврдило и да чланови Кризног штаба за спречавање ширења корона вируса, министар здравља, председник државе, лекари и болнице добијају новац од Светске здравствене организације (СЗО) за сваког пацијента за којег је проглашено да је умро од корона вируса, без обзира на стваран узрок смрти.

То је пре неколико месеци демантовала СЗО за хрватски сајт за проверу чињеница Фактограф.

Порука је објављивана на приватним профилима, а дељена и репостована и на више десетина Фејсбук група и страница, међу којима су и националистичке групе, групе против миграната, групе посвећене српско-руском пријатељству, али и теоријама завере.

Највише интеракција је имала на страници „Право на слободу“, где је добила скоро три хиљаде лајкова, готово 800 коментара и одакле је подељена још око 2,4 хиљада пута, показују резултати алата за анализу Краудтенгл.

По великом броју интеракција на објавама са истим текстом истакле су се странице Политички инфо, као и Дневна доза Београда.

Ове странице су од почетка пандемије у више наврата објављивале нетачне тврдње и теорије завере о корона вирусу, пандемији, вакцинацији, 5Г мрежи, Билу Гејтсу, мигрантима и плановима светских сила да убијају људе.

У неким статусима који су јавни, корисници су писали и да су текст преузели са Вајбера, што указује да је циркулисао и преко приватних канала и стигао до већег броја људи него што је могуће утврдити доступним алатима.

Иако је готово на свим местима објава почињала напоменом да „ОВАЈ ЋЕ ТЕКСТ ВЕРОВАТНО БИТИ УСКОРО УКЛОЊЕН, ЈЕР СУ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ УКЉУЧЕНЕ У ЗАВЕРУ“, хиљаде истих објава на Фејсбуку, Твитеру и Инстаграму још увек постоје и периодично се оживљавају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси