Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нишки новинари о медијској сцени, буџетском суфинансирању, изазовима професије и односу власти
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2021.

Аутор: Фонет/Јужне вести

Нишки новинари о медијској сцени, буџетском суфинансирању, изазовима професије и односу власти

Да је квантитативно медијска сцена у Нишу добра, ал да по квалитету и професионалсти има тек неколико квалитетних медија, слажу се саговорници Фонетове емисије "Ниш - град за песнике и новинаре".

О стању локалних медија, изазовима професије, буџетском суфинансирању медијских пројеката и односу власти према медијама за серијал "Ин медиас (п)рес" говоре Зорица Миладиновић, Гордана Бјелетић, Драган Ђорђевић, Милан Стојановић и Ивана Иља Петровић (емисију можете погледати на овом линку). 

Квантитет – солидан, квалитет – упитан, тако медијску сцену у Нишу описује дописница Данаса Зорица Миладиновић. Каже да је проблем што су већина медија по правилу провладини медији, поприлично непрофесионални и контролисани.

Професионални медији који покушавају да раде слободно и у складу са правилима су овде инцидент. На први поглед је јасно да имате медије у којима су жиг, лик и дело Александра Вучића у потпуности заштићени, а заштићени су и његови сарадници – сматра Миладиновићева.

Да је у квантитету медијска ситуација у Нишу врло добра каже и главна и одговорна уредница Јужних вести Гордана Бјелетић.

- Али када погледате, постоје можда два медија који извештавају у интересу грађана. Све остало нису медији, једина сврха им је промоција власти, нема места за грађане Ниша – каже Бјелетићева.

На буџетско суфинансирање медијских садржаја у Нишу годинама независни медији имају замерке, јер се новац, готово по правилу, увек додели провладиним медијима и оним блиским владајућем СНС-у.

Ивана Иља Петровић са портала Сити Смарт каже да су медијски конкурси изложени руглу.

- У Нишу је износ веома велики, горњи праг је висок. Од нас праве будале уназад пет година, грађане и медије коју учествују. Они су унапред намештени, расписују се према апетитима и жељама одређених власника – каже Петровићева.

Дописник телевизије Н1 из Ниша Милан Стојановић сматра да је разлика између садашњег и ранијег начина финансирања тај што се чини да власт локалне медије држи на још краћем ланцу.

О односу градоначелнице Ниша према медијима, изазовима професије и о другим питањима везаним за медијску сцену, погледајте у видеу. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси