Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Коначно у пуном саставу: Божидар Зечевић нови члан Савета РЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2021.

Аутор: Ивана Предић / Цензоловка

Коначно у пуном саставу: Божидар Зечевић нови члан Савета РЕМ-а

Након седам месеци рада у непотпуном саставу, Савет РЕМ-а поново има свих девет чланова. Протеклих месеци Савет је отежано радио и пролонгирао доношење важних одлука.

Идила изгледа неће дуго трајати јер већ крајем године истичу мандати Горану Петровићу и Радоју Кујовићу, а јавни позив за избор нових чланова, који је требало да буде расписан пре месец дана, још није објављен.

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) поново је у комплетном, деветочланом саставу, након што је Скупштина Србије за новог члана Савета јуче изабрала Божидара Зечевића.

Током живе скупштинске расправе поводом ове тачке дневног реда, посланици су по ко зна који пут критиковали рад РЕМ-а. Највише замерки су имали јер Регулатор не реагује на штетне садржаје, посебно за малолетнике, којима обилују ријалити програми.

Расправа о новом члану Савета РЕМ-а склизнула је на терен политике, па смо поново могли да чујемо репетиторске фразе о Драгану Ђиласу, Мариники Тепић и „монструозним нападима на председника Републике“.

Нови члан Савета РЕМ-а Божидар Зечевић је филмолог, драматург, редитељ, историчар филма, оснивач часописа Филмолог, бивши директор Југословенске кинотеке, члан Европске филмске академије. Члан је Председништва Академије филмске уметности и науке Србије и председник њеног Одбора за филмологију и историју филма.

Противкандидат му је био колега Станко Црнобрња.

Обојица су били кандидати удружења филмских, сценских и драмских уметника и удружења композитора.

Зечевић је у Савет РЕМ-а дошао на место преминулог Зорана Симјановића, а конкурс је, као и у ранијим случајевима, расписан са закашњењем од месец дана.

Пре два месеца је за осмог члана Савета РЕМ-а изабран Миодраг Вукашиновић, након што је Одбор за културу и информисање расписао јавни позив за новог члана Савета РЕМ-а 7. априла, са три месеца закашњења.

С обзиром на то да је Слободан Цвејић поднео оставку у децембру прошле године, Скупштина је, према Закону о електронским медијима, била дужна да распише јавни позив најкасније 15 дана од дана престанка мандата члана Савета, односно 6. јануара.

Како је Цензоловка писала, Савет РЕМ-а је од 2017. године више радио у непотпуном саставу него са свих девет чланова. У пуном капацитету одлучивали су у првој половини 2017. године, да би потом све до децембра 2019. године Савет радио са шест чланова, који су лако усаглашавали ставове.

Сада је Савет РЕМ-а поново у пуном саставу, али извесно је да идила неће дуго трајати ако надлежни скупштински одбор буде радио као до сада. Наиме, мандат члановима Савета РЕМ-а Горану Петровићу и Радоју Кујовићу истиче 27. децембра ове године.

Закон о електронским медијима прописује да надлежна служба Народне скупштине објављује јавни позив за предлагање кандидата за члана Савета шест месеци пре престанка мандата члана Савета, што значи да је скупштински Одбор за културу и информисање већ требало да распише јавни позив, али је и у овом случају изостало поштовање законских рокова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси