Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Баздуљ: Јавни сервис ће постати као интернет, струја и вода – нешто без чега се не може
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 07. 2021.

Извор: RTS

Баздуљ: Јавни сервис ће постати као интернет, струја и вода – нешто без чега се не може

Улога Јавног сервиса је огромна и у овој ситуацији када су медији отишли у потпуну комерцијализацију је нешто што је заправо скоро без икаквог претеривања, неки извор поузданих информација. Он ће постати скоро као интернет, струја и вода, нешто без чега је немогуће, наводи за РТС Мухарем Баздуљ, новинар, књижевник и књижевни преводилац и члан Управног одбора РТС-а. Оцењује да РТС већ има један јако позитиван утицај у друштву, и додаје да постоји начин да се то још додатно усаврши.

Мухарем Баздуљ је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да телевизија по некој својој дефиницији треба да информише, забави и да образује.

"Мени се чини да људи који критикују РТС заправо су потпуно фокусирани на информативни део програма. Међутим, готово да и не можете чути што се тиче дела о разоноди и образовању да неко може да каже неку сувислу критику. У поређењу са другим телевизијама, ти програми су као са друге планете. Али, опет кажем, ја мислим да увек има простора за напредак, за усавршавање нарочито, можда у некој компаративној анализи с неким јавним сервисима у свету од Би-Би-Сија па надаље, могу се неке добре праксе не мислим прекопирати, али рецимо искористити", објашњава Баздуљ.

На питање како види своју улогу у Управном одбору РТС-а наводи да је још рано о томе да прича, али да међу свим члановима постоји воља и енергија да се ради.

"Мени је све то и даље ново, али чини ми се по првој седници да постоји, да кажем, нека добра воља и енергија међу члановима како старим, тако и новим да се ради", наводи Баздуљ.

"Улога Јавног сервиса је огромна"

Истиче да је у улога Јавног сервиса огромна, посебно у ситуацији када су медији отишли у потпуну комерцијализацију.

"Јавни сервис је нешто што је заправо скоро без икаквог претеривања неки извор поузданих информација. Он ће постати скоро као интернет, струја и вода, нешто без чега је немогуће. Мени се чини да РТС већ заиста има један јако позитиван утицај у друштву, а као и увек вероватно постоји начин да се то још додатно усаврши", наводи Баздуљ.

"Јутро уз Гардијан, Њујорк тајмс и РТС" 

Дан, каже, започиње са прегледом англосаксонске штампе. 

"Ја сам старински човек и највећи део живота сам рано ујутру одлазио на трафику и куповао новине из којих сам се информисао. Није да сам сада одустао од новина, али у последње време све више чим се пробудим погледам неке сајтове, прве информације ујутру обично конзумирам са екрана", наводи Баздуљ.

Крене од света, завршава са културом и спортом.

"На великим англосаксонским порталима, од Гардијана до Њујорк тајмса, погледам глобалне вести, а што се домаћих вести тиче, погледам сајт РТС-а, врло често и сајтове највећих дневних новина и ове да кажем информативне портале. Није то чак ни увек исти избор, некад зависи и од тога шта ме конкретно занима тај дан", објашњава Баздуљ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси