Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Видојковић и Кулачин поднели кривичну пријаву против Александра Шапића због претње „Ја бих ти срце ишчупао када бих те срео“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 07. 2021.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Видојковић и Кулачин поднели кривичну пријаву против Александра Шапића због претње „Ја бих ти срце ишчупао када бих те срео“

Коаутори сатиричне емисије Добар, лош, зао Марко Видојковић и Ненад Кулачин поднели су кривичну пријаву за угрожавање сигурности против потпредседника СНС Александра Шапића, који је претње поновио и у разговору са Видојковићем.

Коаутори сатиричне телевизијске емисије „Добар, лош, зао“ Марко Видојковић и Ненад Кулачин поднели су Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву за угрожавање сигурности против Александра Шапића, бившег ватерполисте, сада председника Општине Нови Београд и потпредседника владајуће Српске напредне странке (СНС).

Према наводима пријаве, у коју је Цензоловка имала увид, гостујући у емисији „Ново јутро“, емитованој 7. јула на Телевизији Пинк, Шапић је рекао: „Он (Видојковић, прим. аут.) ме зове у емисију и ја му кажем – ја бих ти срце ишчупао када бих те срео.“

Непун минут касније претње су поновљене: „Па не срце, све бих вам ишчупао на лицу места, уз све консеквенце које то може да носи.“

У наредном сату исте емисије прича је поновљена – „Нећу да седим, нећу да седим… Па ишчупаћу ти срце голим рукама“ – да би на крају, на питање водитељке шта би се заиста десило да сретне „те неке људе“ на улици, Шапић одговорио: „Па било би то што сам рекао“.

Како су Видојковић и Кулачин аутори телевизијске емисије, „пријављени је својом изјавом претеће садржине угрозио сигурност лица која обављају послове од јавног значаја у области информисања“, наводи се у пријави.

То значи да се, према подносиоцима, ради о квалификованом облику из става 3 (члан 138 КЗ), по којем онима који прете државним функционерима, али и новинарима, следује затворска казна у трајању од шест месеци до пет година.

„Не знам шта да очекујем од поступка, с обзиром на то да се никад ништа није догодило по питању било каквих пријава или претњи… Не могу да гледам у стаклену куглу“, каже Видојковић за Цензоловку.

„Верујем, међутим, да ће тужилаштво бити наклоњено високом функционеру СНС. Наше је да на претње реагујемо пријавама, као што смо то и до сада радили. Имамо име и презиме, имамо снимак, имамо цитате.“

Према Видојковићевим речима, све је почело када је позвао Шапића да поново гостује у њиховој емисији. Подсећамо, већ једном је био гост 2017. године. Наводно, бивши ватерполиста имао је примедбе на садржај једне од емисија „Добар, лош, зао“.

„Он је у том разговору подивљао. Због једне полуреченице коју је изговорио мој колега Кулачин. У једном тренутку је рекао: ‘Мислиш на оно ушивање на ВМА?’, на шта сам ја одговорио са: ‘Доста си рекао, кад нам буде лош дан, разговараћемо о томе’. Шапић је то протумачио на неки свој начин“, објашњава Видојковић.

„Тврдио је да смо га оптужили да је ушивао анус на Ургентном центру и рекао да ће због тога ишчупати срце Кулачину, додуше, кад би му овај тако нешто рекао на улици. Ту се оградио, али је на Пинку био много експлицитнији.“

Видојковић истиче да Шапић, као јавни функционер, председник општине, не би требало да буде у могућности да угрожава било чију безбедност.

„Шапић мисли да се част брани вађењем срца. Убеђивао сам га да у 21. веку постоји нешто што се зове слобода говора. Такође, постоје и цивилизованији начини да се бориш ако ти се нешто не свиђа. Тражио сам од њега да ми обећа да неће никог физички нападати. Није ми ништа обећао.“

Видојковић дуже време трпи све радикалније кампање преко друштвених мрежа, да би све експлодирало претњама после емисија у којима је говорио о Ратку Младићу и геноциду у Сребреници.

Он је у разговору за Цензоловку говорио о свом животу под претњама смрћу и клеветама.

Говоре му да „знају где станује“, да ће га „заклати“, „исећи на комаде“. У тужилаштву је по хитном поступку дао изјаву, али је изразио сумњу у званичну полицијску верзију.

Српски ПЕН центар је изразио забринутост због претњи, прича се појавила у страним медијима, реаговали су ОЕБС, Сафе Јоурналистс и Репортери без граница.

Прошле године је анонимни корисник интернета Видојковићу и Кулачину поручио да им „Вучић спрема опело“, а претпрошле да ће их „побити када дође на власт“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси