Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС симулира дебату са опозицијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 07. 2021.

Аутор: Марија Стојановић Извор: Данас

РТС симулира дебату са опозицијом

Поједине опозиционе странке пренеле су у разговорима с посланицима Европског парламента да је емисија „Реч на реч", која је замишљена као дебатна форма, а емитује се на Радио-телевизији Србије, „изгубила смисао", сазнаје Данас незванично од извора у Бриселу.

Према нашим сазнањима, посредницима из ЕП у дијалогу о унапређењу изборних услова у Србији поручено је да већи део опозиције заступа став да уместо „назови дебате", треба омогућити опозиционарима да се „њихов глас" чује у Дневнику 2 РТС-а, те им „омогућити да гостују у јутарњим програмима телевизија са националном фреквенцијом, и то у термину од седам до девет сати, а не између девет и 11 часова, када је мања гледаност јер људи одлазе на посао". 

Истовремено, опозиција захтева увођење „правих дебата" на јавним сервисима, са „далеко мањим бројем учесника" него што је случај са „Реч на реч". Како се тврди у бриселским круговима, не искључује се ни могућност да се наведене примедбе у вези са емисијом „Реч на реч" нађу у наредном извештају Европске комисије о напретку Србије на европском путу. 

Такође, сматра се да „постоји велика вероватноћа" да званични Брисел у том документу, али „могуће је и раније" упути критике на рачун медијске ситуације, укључујући рад Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) у Србији, нарочито због именовања нових чланова Управног одбора РТС, који се сматрају „проблематичним решењима" у очима званичника ЕУ који прате ситуацију у нашој држави. 

Подсетимо, део опозиције која учествује у међустраначком дијалогу уз посредовање ЕП, недавно је упутио писмо посредницима из Европског парламента, у којем се тврди да су власти Србије именовањима нових чланова управних одбора РТС и РТВ „подриле напоре да се политичка криза реши дијалогом". 

Упитан да ли сматра да „Реч на реч" треба и даље да се емитује, Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет, каже за Данас: „Та емисија је пример како све може да се обесмисли." 

- Водитељка емисије не води ту емисију и дозволила је да постане СНС промотерка, уз неуспешну глуму независности. Немогуће је у тој емисији изложити став супротан режиму, а да не буде засут увредама. По мени такве емисије не требају никоме. Оне су политичко ругло, констатује Веселиновић. 

Говорећи на исту тему, Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, оцењује: „Та емисија има сврху да РТС наводно покаже да и опозиција може да се појави на јавном сервису, а с друге стране да не може да угрози режим, јер у том формату је немогуће озбиљно дискутовати о ситуацији у земљи." 

- „Реч на реч" можда има смисла једино током изборне кампање, у смислу промоције учесника на изборима, а сада је не треба емитовати већ уместо ње треба да постоји озбиљна политичка емисија са мање учесника и могућношћу да странке саме делегирају своје представнике у складу са темом, а не као што је случај са „Упитником", где госпођа Јовићевић зове госте по свом нахођењу, водећи рачуна да опозиција увек буде маргинализована, каже Алексић за Данас. 

Према мишљењу Владимира Пајића, шефа београдског одбора Покрета слободних грађана, емисија „Реч на реч" никако није довољна „јер тај формат изузетно ограничава, а других прилика да говоримо на јавном сервису немамо". 

- Упркос свему томе, и у таквом формату, види се да је представнике ове власти лако победити аргументом. Они су, као и њихов лидер, слаби у дебати јер владају лажима. Подсетићу читаоце да сам у тој емисији заједно са својим саборцима назван непријатељем државе и да нам је прећено након тога, када је представник ове криминалне власти остао без припремљених порука на папиру. Они су толико слаби да, и у најнамештенијој емисији на РТС-у, не могу да сакрију своје уцвељено лице тиранина који не трпи критику. Покрет слободних грађана жели објективан и професионалан јавни сервис и бори се да до тога дође што пре. Да смо на правом путу говори нам све већа подршка младих, образованих Ијуди који воле ову земљу и желе промену, истиче Пајић за наш лист. 

Новинар Вукашин Обрадовић констатује за Данас да су емисије попут „Реч на реч" плод схватања да је „информисање грађана пре свега страначко питање". 

- Отуд и сценарио по коме партијски делатници одговарају на разна питања успут препуцавајући се међусобно. А информисање, пре свега на јавним сервисима, суштински је намењено грађанима и могућности и обавеза да до гледаоца дође правовремена и објективна слика стварности, уз максимално поштовање професионалних стандарда и етичких правила. Такав јавни сервис не подразумева нужно као саговорнике страначке прваке. Наравно, потребне су и такве емисије али оцена да ли РТС и РТВ се не заснива на „сликању" опозиционих политичара и њиховом присуству у програму, већ на квалитативној процени да ли су грађани информисани о свим најважнијим темама у друштву, различитим мишљењима и сучељавањима ставова компетентних саговорника, наводи Обрадовић. 

Наш саговорник тврди да је власт, међутим, „наметнула опозицији управо дијалог о броју појављивања, минутажи и другим формалним критеријумима". 

- Режим очигледно на овом сегменту жели да учини уступке, док генерални приступ јавних сервиса задржава за себе и, уверен сам, ту неће бити компромиса. Рачуница СНС је јасна. Опозиција је толико оцрњена да ће без обзира на аргументе тешко допрти до грађана, макар да се од јутра до сутра „пе скида" са екрана. Оно што СНС неће допустити је да се чује глас стручњака, обичних грађана, нестраначких личности јер то јесте објективно опасност по рушерње пропагандне машинерије. Једном речју, ако опозиционе странке упадну у ову замку емисија попут „Реч на реч", биће све више, али грађани неће бити боље информисани него до сада, а власт ће се пред јавношћу, домаћом и страном, бусати у груди да је опозицији испунила и овај захтев, тврди Обрадовић.

„Непристрасност под знаком питања“ Дебате „Реч на реч" обновљене су децембра прошле године. Према подацима са портала РТС-а, емисија се реализује у сарадњи са РТС-ом и представља део ЦеСИД-ов и УСАИД-овог пројекта „Људи на првом месту", започетог у априлу 2015, а чији је циљ да „грађанима широм Србије омогучи директан контакт са изабраним представницима". Према подацима из Агенције за привредне регистре, половину власничког удела у ЦеСИД-у и даље има Марко Благојевић, директор Владине Канцеларије за управљање јавним улагањима, због чега поједини саговорници Данаса из редова опозиције незванично доводе у питање „непристрасност емисије Реч на реч".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси