Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  „Др Гугл“ најпопуларнији у Србији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 11. 2021.

Аутор: М.Р. Извор: Данас

„Др Гугл“ најпопуларнији у Србији

Само пет одсто становника Србије не тражи информације о здравственим темама од „др Гугла“, док је њих чак 72 одсто тражило прошле године чешће него обично информације о здрављу на интернету, један је од налаза Штадиног здравственог истраживање за 2021. годину, спроведеног у 15 европских земаља међу којима је и Србија

Овај проценат значи да су становници Србије међу обухваћеним земљама лидери у погледу потраге за информацијама о здрављу на мрежи.

На нивоу Европе више од половине Европљана – 54 одсто  истиче да су се чешће окретали онлајн изворима ради истраживања здравствених проблема.

Значајан проценат Европљана, њих 36 одсто, такође користи интернет за информације о узимању лекова, њиховим индикацијама и нежељеним реакцијама, у чему предњаче становници Русије (62 одсто) и Украјине (58 одсто).

Истраживање је такође показало да би у Србији чак 82 одсто становника било спремно да користи електронско упутство за пацијенте, као и електронске летке и лифлете са информацијама о производима, нпр. скенирањем кода на паковањима лекова, што Србију сврстава на шесто место од 15 анкетираних земаља. 

Такође, лечење путем веб камере спремно је да прихвати 60 одсто становника Србије, у случају  лакше или секундарне болести, што је мало изнад европског просека од 57 процената, чиме се Србија нашла на петом месту иза Португалије, Шпаније, Италије и Велике Британије у погледу спремности за такав вид консултација са лекаром.

Међутим, иако сваки четврти Европљанин овај начин консултација сматра сјајним напретком, истичући и значајну уштеду у времену, једнак број њих то категорично одбија (24 одсто) наглашавајући да много више цени личну интеракцију са лекаром упркос напретку технологије.

Резултати истраживања, у другој години Kовид пандемије, такође указују да би данас мањи број Европљана прихватио „лечење на даљину“ (57 процената) у односу на 2020. годину, када их је чак 70 процената поздрављало ову опцију. Дакле, упркос наглом порасту дигитализације, 13 процената мање становника Европе данас жели „лечење на даљину“, док је у порасту тежња за консултацијама уживо и то са 11 процената у 2020. на 24 процента Европљана у текућој години.

Штадин здравствени извештај обухватио је 30.000 испитаника из 15 земаља. Додатне информације о Штадином Здравственом извештају можете пронаћи на сајту компаније Хемофарм.

Апликације нису популарне

У погледу аналогних медија, здравствене апликације нису посебно популарне у Европи. Само 7 одсто испитаника је потврдило да их користи, а чак 30 одсто Европљана их не сматра корисним. У погледу спремности да прихвате здравствене апликације на својим мобилним телефонима, грађани Србије су и у овом случају  мало изнад европског просека, јер њих девет одсто већ користи такве апликације, а више од петине (22 одсто) верује да би им такве апликације могле помоц́и у постизању боље онлајн комуникације са својим лекаром.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси