Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто је ТВ Пинк отпорна на казне и санкције?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2021.

Аутор: Немања Видић Извор: ТВ Нова С

Зашто је ТВ Пинк отпорна на казне и санкције?

Ко ће сносити последице за говор мржње који стиже са телевизије Пинк? Последњи у низу, говор редитеља Драгослава Бокана, натерао је Регулаторно тело за електронске медије да покрене поступак по службеној дужности против Пинка. Ипак, саговорници емисије "Међу нама" овакву одлуку дочекали су као козметичку

Прво чујемо вређање на националној основи Маринике Тепић на националној фреквенцији, а онда нам та иста телевизија омогући да редитеља Бокана гледамо и 24 часа након изношења увреда. Међутим, овог пута РЕМ је реаговао. Председница Савета регулаторног тела зе електронске медије Оливера Зекић је у одговору нашој редакцији навела да ће се у понедељак одлучивати о мери против Пинка.

Према мишљењу чланице РЕМ-а Јудите Поповић, то је сувише касно и сувише мало зато што годинама ови електронски медији злоупотребљавају јавност.

„Говор мржње је свакодневно присутан, постао је опште место у нашем друштву“, каже Поповић.

Према речима Поповић РЕМ може да изрекне опомену, упозорење, привремену забрану емитовања програма и одузимање фреквенције.

„Ја не верујем да ће доћи до крајње мере. Чак не верујем ни да ће се одлучити на меру привремене забране. То се отприлике завршава све на некој опомени, а евентуално уз велику борбу на упозорењу. Зато кажем да се овде ради о дволичном и селективном приступу“, истиче Поповић.

Удружење новинара Србије осудило је пропагирање дискриминације у медијима и говор мржње, као што је то био случај у програму ТВ Пинк.

„Званични став УНС-а је да РЕМ мора да реагује. Видели смо да ће РЕМ по службеној дужности покренути поступак против Пинка, али ја лично сумњам да ће ту бити неког епилога који је нама потребан за овакве случајеве. Имамо најконкретнији школски пример говора мржње“, каже Жикица Стевановић из УНС-а.

Стевановић подсећа да овакав говор мржње није усамљени случај на телевизијама са националном фреквенцијом.

„Ми смо имали људе који су осуђени за ратне злочине, који се промовишу на тим телевизијама који дају, како каже Зекић, другу страну својих случајева иако су то могли да кажу на суду на којима су осуђени и ту је проблем. Ово није инцидент, ово се дешава с времена на време, некад прође испод радара, некад се догоди овако нешто“, истиче Стевановић.

Иако није одговорила на наша питања, ТВ Пинк се оградила од вређања на националној основи.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси