Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Измене Кривичног закона захтевају отворену и свеобухватну расправу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2021.

Аутор: НУНС Извор: НУНС

Измене Кривичног закона захтевају отворену и свеобухватну расправу

Media Freedom Rapid Response(MFRR), Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Комитет правника за људска права у Србији (YUCOM) изражавају забринутост због ограниченог времена и простора за отворену дебату о различитим предложеним амандманима на Кривични законик предложен од стране Министарства правде Србије. Иако су амандмани предложени с добром намером, проблематични су из перспективе слободе изражавања. Због тога, оганизације цивилног друштва позивају на шире и отворене консултације које на свеобухватан начин интегришу импликације измена на остваривање људских права у Србији.

Свесни смо да се новинари у Србији суочавају са бројним претњама по своју физичку безбедност и често су мета узнемиравања због свог рада. У последње време највећи број узненимаравња се одвија онлајн, посебно на платформама друштвених медија, и утичу на активности новинара и независних медија у Србији. Недостатак и неконзистентан приступ у истрагама ових случајева свакако мора бити адресиран, али решења предложена у изменама и допунама Кривичног закона захтевају даљу и отворену дискусију у циљу спречавања негативних импликација на слободу изражавања новинара и других појединаца који учествују у јавној расправи у Србији.

Предложени амандмани су изузетно широки, засновани на проблематичним концептима, укључујући кажњавање изражавања мишљења и кривичне санкције за „увреду” и сличне појмове, а што у крајњој линији може довести до санкција против новинара.

МФРР подржава позив цивилног друштва у Србији упућен Министарству правде да даље продужи јавне консултације и омогући дубљу дискусију о различитим мерама и механизмима који могу ефикасно да унапреде безбедност новинара уз поштовање међународних стандарда слободе изражавања.

Министарство правде отворило је прве двадесетодневне консултације у октобру и на захтев цивилног друштво продужило други период консултација у новембру, које су затворене јуче 2. децембра 2021. године. Међутим, овај временски оквир и очигледна потреба да се убрза консензус око предложених амандмана, омели су свеобухватну дискусију о основним питањима како о безбедности новинара, тако и промена у Кривичном законику.

MFRR, НУНС и YUCOMпозивају Министарство правде да узме у обзир ове недоумице и омогући свеобухватније и адекватније консултације, како би се омогућила широка дискусија међу свим заинтересованим странама. На крају, потписници ове изјаве препоручују да се ове измене и допуне испитају и оцене у оквиру редовног процеса ширих измена Кривичног законика у Србији.

 

Потписали:

Article 19

Европски центар за слободу штампе и медија (ЕЦПМФ)

Европска федерација новинара (ЕФЈ)

Free Press Unlimited (FPU)

Međunarodni pres institute (IPI)

OBC Transeuropa (OBCT)

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Комитет павника за људска права (YUCOM)

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси