Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шведска основала агенцију за борбу против дезинформација пред изборе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 01. 2022.

Извор: Цензоловка/ Еуроактив.рс

Шведска основала агенцију за борбу против дезинформација пред изборе

Шведска се пред опште изборе касније ове године придружила Француској и основала агенцију за борбу против дезинформација.

Задатак Шведске агенције за психолошку одбрану је да „одбрани отворено и демократско друштво и слободно мишљење идентификовањем, анализом и реаговањем на неприкладне утицаје и друге обмањујуће информације усмерене на Шведску или шведске интересе“.

Општи избори у Шведској биће одржани 11. септембра.

Агенција, која је почела да ради 1. јануара, има одељења која „идентификују, анализирају и реагују на непремирене информационе утицаје и друге обмањујуће информације“ и „развијају и јачају укупни капацитет друштва за психолошку одбрану“.

Како преноси АП, Агенција није навела ниједну земљу за коју сумња да учествује у дезинформативним кампањама.

Агенција је саопштила да ће „пружати подршку становништву, агенцијама, општинама, медијима, добровољним одбрамбеним организацијама и цивилном друштву уопште, као и раду на повећању координације између тих актера“.

Шведска обавештајна агенција 2018. је саопштила да стране силе нису спровеле никакву свеобухватну кампању ради утицаја на парламентарне изборе. Међутим, додала је да „страна сила дугорочно утиче на Шведску“.

Та агенција је пре избора у септембру 2018. известила посланике о ризику и мерама безбедности али није навела ниједну земљу.

У Француској, где ће у априлу бити одржани председнички избори, прошле године је основана агенција за борбу против дезинформација и лажних вести.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси