Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кина покренула кампању чишћења интернета
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 01. 2022.

Извор: Радио Слободна Европа

Кина покренула кампању чишћења интернета

Кинеске власти су уочи лунарне Нове године и почетка Зимских олимпијских игара покренуле кампању чишћења интернета с циљем да се среди неред и уклони нездрава култура а шири позитивна атмосфера, у последњим мерама Пекинга против неморалних и непатриотских елемената у индустрије забаве, пишу светски медији.

Сређивање нереда на интернету

Кинеска управа за сајбер простор покренула је у уторак, 25. јануара, једномесечну кампању "чишћења сајбер простора" за коју је навела да је усмерена на злостављање на мрежи, "хаос" међу групама обожавалаца славних, као и на "обожавање новца", преноси Ројтерс (Reuters).

Управа за сајбер простор је навела да ће пажљиво испитати садржај платформи и рекламе у оквиру кампање током периода Пролећног фестивала којим се прославља почетак нове лунарне године.

Циљ је да се "среди неред на интернету, обузда ширење нездраве културе", "створи здраво, свечано и хармонично онлајн окружење за кориснике интернета, посебно малолетне током Пролећног фестивала", наводи у саопштењу Кинеска управа за сајбер простор.

Кина је први пут покренула акцију против своје све веће индустрије забаве у лето прошле године, усмерену на понашање славних и групе обожавалаца, назначивши да ће се строги надзор наставити.

Период Пролећног фестивала, познат и као лунарна Нова година, један је од највећих празника у Кини и обележава се празником који траје недељу дана.

Управа за сајбер простор је навела да ће се фокусирати на сајбер малтретирање и ширење гласина на интернету, као и на свако понашање за које би могло да се сматра да показује раскошан живот, подстиче обожавање новца или сујеверје.

Традиционално предновогодишње чишћење

Једномесечна кампања за чишћење онлајн садржаја представља најновији покушај Кине да преобликује понашање на интернету, пише Фајненшл тајмс (Тhe Financial Times) и указује да ће кампања традицију сређивања куће пред долазак нове године применити на интернет с циљем "чишћење" онлајн света.

Последњи корак Пекинга у мерама против индустрије забаве с уклањањем садржаја с интернета које власти сматрају неморалним, непатриотским и одвојеним од мајнстрим културе уследио је, како истиче британски лист, пошто је председник Си Ђинпинг раније покренуо шире напоре да преобликује кинеске друштвене обичаје и културу, борећи се против материјализма и западних утицаја у прилог више националистичког и домаћег приступа.

Сијева влада је прошле године покренула акцију "заједничког просперитета" с циљем веће расподеле богатства, што је покренуло навалу добротворних давања међу тајкунима из технолошког сектора, али и појачане пореске истраге и казне против богатих појединаца.

У оквиру тих мера цензори су повећали уклањање садржаја који нису у складу с приоритетима Комунистичке партије, али су на мети били младићи за које се сматра да су феминизирани, кинески глумац који је посетио спорно светилиште Јасукуни у Токију где су покопани остаци јапанских војника, и глумица која је изазвала скандал јер је користила сурогат да би родила бебу у САД.

Многе познате личности нашле су се на црној листи и Кинеска управа за сајбер простор у оквиру нове кампање чишћења интернета такође најављује да ће спречити "неморалне звезде и уметнике који крше закон" да користе стриминг да би се вратили на сцену током периода празника.

Ширење 'позитивне атмосфере'

Иако је Кинеска управа за сајбер простор повезала кампању с почетком лунарне Нове године, великог празника који траје од 31. јануара до 6. фебруара, чишћење интернета се такође поклапа са Зимским олимпијским играма у Пекингу које почињу почетком фебруара, указује CNN.

Игре представљају највећи међународни спортски догађај који организује Кина откако је Си преузео власт 2012. године и његова влада им је придала велики значај као шанси да прикаже моћну и уједињену Кину.

Према плану Управе за сајбер простор, почетне странице кључних медијских портала, листе за претрагу тема у тренду и странице с важним вестима морају бити пажљиво уређиване како би представиле "позитивне информације", наводи америчка телевизија и додаје да је агенција указала да опсцене, вулгарне, крваве, насилне и друге незаконите или лоше информације треба искоренити како би се створила "позитивна онлајн атмосфера".

Међу лошим понашањем које кинеске власти желе да спрече на интернету су поред приказивања или обожавања богатства и претерано једење и опијање, као и практиковање прорицања будућности.

Ова кампања, како наводи CNN, није изненађење, пошто је Пекинг прошле године кренуо у свеобухватну регулаторну кампању да пооштри контролу интернета и уклони из онлајн простора и сектора забаве ствари које сматра проблематичним и нездравим садржајем.

На удару и 'Борилачки клуб'

Кина има једну од најрестриктивнијих цензура на свету и власти сваке године одобравају само неколико страних филмова, понекад уз велике измене. Последњи филм који је доживео такву судбину је класик Дејвида Финчера (David Fincher) из 1999. "Борилачки клуб" (Fight Club), указује Агенција Франс прес (Agence France-Presse).

Филмофили у Кини су током викенда (22. и 23. јануар) приметили да филм с Бредом Питом (Brad Pitt) и Едвардом Нортоном (Edward Norton), који је са својом анархистичком и антикапиталистичком поруком постао глобални хит, на стриминг платформи Tensent видео добио другачији крај у којем побеђују власти.

У завршним сценама оригиналне верзије, Нортонов лик Наратор, убија свој имагинарни алтер его Тајлера Дурдена – којег игра Пит – а потом гледа како експлодира више зграда, што сугерише на спровођење плана његовог лика да сруши модерну цивилизацију.

У верзији представљеној кинеским гледаоцима, Наратор и даље убија Дурдена, али сцена експлозија зграда је замењена црним екраном и поруком: "Полиција је брзо схватила цео план и ухапсила све криминалце, успешно спречивши експлозију бомбе".

Нови завршетак у којем тријумфује држава изазвао је, како наводи АФП, забуну и гнев међу многим кинеским гледаоцима од којих су многи вероватно видели пиратске верзије филма.

Није јасно да ли су владини цензори наредили другачији завршетак или су продуценти филма направили промене, указује АФП, додајући да холивудски студији често праве алтернативне верзије филмова у нади да ће заобићи препреке цензуре у Кини и добити приступ милионима кинеских гледалаца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси