Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Асанж уложио жалбу на одлуку о изручењу у САД
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

04. 07. 2022.

Аутор: Slobodnaevropa.org Извор: Slobodnaevropa.org

Асанж уложио жалбу на одлуку о изручењу у САД

Оснивач Викиликса Џулиан Асанж поднио је жалбу Високом суду у Лондону с намјером да блокира изручење Сједињеним Државама, рекао је у петак његов брат

Америчке власти траже 50-годишњег Асанжа по 18 тачака, укључујући оптужбу за шпијунажу, која се односи на објављивање огромних количина повјерљивих америчких војних записа и дипломатских депеша на Викиликсу, за које је Вашингтон рекао да су довели животе у опасност.

Прошлог мјесеца, министрица унутрашњих послова Велике Британије Прити Пател одобрила је његово изручење САД-у. Њен уред је рекао да су британски судови закључили да Асанжово изручење није неспојиво с његовим људским правима и да ће према њему бити поступано на одговарајући начин.

Асанжов правни тим уложио је жалбу на ту одлуку Вишем суду, потврдио је његов брат Gabriel Shipton. Суд мора одобрити жалбу, али је вјероватно да ће правни случај трајати још мјесецима.

"Такођер позивамо аустралску владу да одмах интервенише у случају како би се окончала ова ноћна мора", рекао је Shipton за Ројтерс, будући да је Џулијан рођен у Аустралији.

Велика Британија ће изручити Џулијана Асанжа САД-у 

Сједињене Државе траже Асанжа због објављивања повјерљивих војних докумената и дипломатских депеша докумената, а суочава се са 18 тачака оптужнице, укључујући и ону о шпијунажи.

Његов Викиликс је 2010. објавио на стотине хиљада дипломатских докумената и досијеа који откривају ратне злочине које су америчке трупе починиле током војних операција у Афганистану и Ираку.

Из Сједињених Држава кажу да је цурењима података прекшен закон и угрожени животи, док Асанж сматра да је случај политички мотивисан.

Асанж, који пориче да је починио било какво кривично дјело, налази се од 2019. у лондонском Belmarsh затвору. Ухапшен је након избацивања из еквадорске амбасаде у Лондону због кршења услова кауције.

У амбасаду је ушао 2012. године како би избјегао изручење у Шведску гдје се суочавао са оптужбама за сексуалне нападе, што је он порицао. Оптужбе против њега у Шведској су у међувремену одбачене.

Провео је седам година у амбасади Еквадора у Лондону која му је такођер додијелила и еквадорско држављанство. Након што је у априлу 2019. године, еквадорски предсједник Ленин Морено на Твитеру објавио да је Еквадор донио ‘суверену одлуку да повуче азил’ британска полиција је ухапсила оснивача Викиликса.

Ако му буде суђено у Сједињеним Државама Асанж би се могао суочити са затворском казном од 175 година због прибављања и објављивања тајних докумената.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси