Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Правна борба Џулијана Асанжа улази у финалну фазу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 08. 2022.

Аутор: Дојче веле Извор: Н1

Правна борба Џулијана Асанжа улази у финалну фазу

Дугогодишња правна борба око изручења оснивача Викиликса Џулијана Асанжа Сједињеним Америчким Државама улази у завршну фазу. Врховни суд у Лондону ускоро би требало да донесе коначну одлуку

Џулиан Асанж се од 2019. налази у Белмаршу, затвору високог обезбеђења у Лондону. То је један је од најстрожих затвора у Великој Британији. Педесет месеци које је оснивач Викиликса морао да одслужи због кршења ранијих услова затвора одавно је прошло. Отада је Асанж у некој врсти притвора, чека депортацију у изузетно тешким условима, пише Дојче веле.

Остала је још последња прилика за нову жалбу пред Врховним судом на претходне судске одлуке о изручењу САД, које је у јуну потписала британска министарка унутрашњих послова Прити Пател. Та пресуда очекује се следећег месеца. Уколико се потврде раније одлуке, Џулијан Асанж мора да буде изручен у року од четири недеље.

Забринутост за Асанжово здравље

Асанжова супруга Стела боји се најгорег уколико њеном супругу не омогуће даље жалбе.

„Џулијанов живот зависи од победе против тог изручења. Он има клиничку депресију. Ако буде изручен и стављен у самицу, што САД не искључују као опцију, бојим се да ће починити самоубиство“, изјавила је Стела Асанж.

Аустралијски део породице, отац Џон Шиптон и брат Габријел, такође су веома забринути.

„Здравље му се погоршава. Он је у опасној ситуацији и она се стално погоршава. Стварно је потресно видети тог нежног генија у затвору високог обезбеђења уз најнасилније криминалце“, рекао је Асанжов брат прошле недеље за „Скај Аустралија“.

Породица је апеловала на новог аустралијског премијера Ентонија Олбанеза да помогне у спасавању Асанжа, који је аустралијски грађанин. Током предизборне кампање, он је говорио „што је доста, доста је“, тако јасно дајући до знања да прогон оснивача Викилликса мора да престане.

Ипак, Асанжов отац и брат кажу да се ништа није променило откако је Олбанез преузео дужност. До сада нису успели ни да се састану са премијером. Олбанез је недавно изјавио да такви преговори морају да се воде дипломатски, иза кулиса.

Контроверзно изручење

Према речима супруге Стеле Асанж, Врховни суд би требало да дозволи да буду поднете даље жалбе. Ипак, главно питање јесте формално тумачење споразума о изручењу између Велике Британије и САД. У првостепеној пресуди, окружни судија је између осталог узео у обзир Асанжово здравствено стање, те је донео одлуку против изручења. Међутим, више судије су процениле да ти разлози нису одлучујући.

И остали аспекти су изостављени из разматрања, упркос напорима Асанжових адвоката, попут тога да ли би његово право на слободу изражавања и заштиту новинарског рада могло да спречи изручење. Или питање да ли се иза захтева САД крију у ствари политички разлози.

„Када исцрпимо правне могућности у Великој Британији, постоји могућност подношења жалбе Европском суду за људска права“, каже Стела Асанж.

Остаје ипак неизвесно да ли ће британске судије желети да сачекају одлуку тог суда.

Британска влада, наиме, делује у неким случајевим супротно Европској конвенцији о људским правима. Тако је, на пример, нацртом закона о избеглицама, који је представљен крајем јуна, планирано смањење права и заштита избеглица. Предвиђено је и да се за обављање процедуре о додели азила у Великој Британији мигранти шаљу у Руанду да би тамо поднели захтев за азил. Ако у септембру на чело Конзервативне странке дође Лиз Трас и преузме премијерску функцију, Асанж ће имати мале шансе за неку политичку интервенцију.

У посету долазе и деца

Стели Асанж и њиховим синовима дозвољено је да једном недељно на сат времена посете Џулијана у Белмаршу. Дечаци од три и пет година оца познају само као затвореника.

Посете за породицу увек почињу строгим претресом.

„Полицајци им гледају у уста, иза ушију, у косу, под ноге. Њушкају их полицијски пси. Деца знају да је то место одакле њихов отац не може да изађе“, каже Стела Асанж.

Али, ово није само борба за живот њеног супруга, већ и за слободу медија у Европи, наглашава Стела Асанж.

„Да ли је страној сили дозвољено да интервенише у Европи и да одређује шта медији смеју да објављују? Замислите шта би било када би Кина учинила исто и судски гонила новинара у Немачкој због разоткривања кинеских злочина“, закључила је.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси