Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто мора баш тако: Најчешће грешке у медијима које директно уништавају људима животе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 08. 2022.

Аутор: Б.Ц. Извор: Данас

Зашто мора баш тако: Најчешће грешке у медијима које директно уништавају људима животе

Сви мониторинзи показују да домаћи медији, односно таблоиди, свакодневно направе по више прекршаја етичких и професионалних новинарских стандарда који су прописани Кодексом новинара Србије

Међутим, не утичу сви директно на животе обичних грађана као неколико који су најчешће крше и упорно понављају и то углавном у медијима који прате такозвану црну хронику.

Откривање идентитета жртава злостављањаr

Откривање идентитета жртава било које врсте насиља и сексуалног злостављања је један од најгрубљих прекршаја који медији могу да учине, а таквих примера имамо скоро свакодневно.

Идентитет се не открива само објављивањем фотографија или имена и презимена жртве, већ се може открити и без тих информација уколико се објави низ других података који указују о коме је реч људима из њене блиске околине, на послу или месту у којем живи. Објављивањем иницијала, година, места у којем живи, података о члановима породице или где ради јасно могу да укажу на идентитет неке особе.

Жртве али и њихове породице и блиски пријатељи на тај начин, поред трагедије коју већ преживљавају или су преживели, добијају медијску пажњу која им сигурно у тим тренуцима не прија. Напротив, учинивши жртву препознатљивом утиче се и на будући живот те особе приликом наставка нормалног фунцкионисања. Та особа остаје упамћена и „обележена“ на Гуглу и интернету и постоји велика могућност да је због тога сви посматрају другачије.

Оваве врсте непоштовања еитчких и професионалних стандарда још драстичније су по питању малолетних особа и откривања њиховог идентитета, било да су жртве или чланови њихових породица. По питању малолетника, у том случају, постоји додатно негативан утицај на њихово даље одрастање, ментално сазревање и школовање.

Откривање идентитета осумњичених

Све док се не потврди да је нека особа крива за неко дело, није дозвољено откривати њен идентитет у јавности. Може се испоставити да та иста особа буде осумњичена за неко тешко дело, али да се на крају испостави да је недужна.

Међутим, уколико медији открију идентитет осумњиченог, директно или индиректно, тај „печат“ ће та особа носити до краја живота што може довести до проблема приликом повратка у редовни живот, приликом запошљавања, заснивање породице и слично.

Интервјуисање чланова породице жртава и злоупотреба емоција

Неретко таблоиди када извештавају о несрећама у којима је неко погинуо или извршио самоубиство утркују се ко ће први добити изјаве чланова породица или их усликати и снимити у тренуцима туге након сазнања о немилим догађајима.

Често можемо у медијима видети снимке чланова породица да тугују над преминулим телима својих вољених, што њима уколико виде или људима из њиховог окруења само додатно повећава патњу.

Узимање изјава од чланова породица представља у тим тренуцима грубу злоупотребу њихових емоција у тренуцима када они из размљивих разлога нису емоционално свесни и прибрани, те и оно што кажу може да се испостави касније да уопште нису желели или се покају. Новинари зато у тим тренуцима не би смели уопште да прилазе члановима породице, а камоли да покушавају у тим моментима да додатно стају на муку људима.

Нажалост, иако су ови прекршаји чести и јавно се указује на њих од стране новинарских удружења, невладних организација, Савета за штампу, таблоиди упорно инсистирају на овој пракси и настављају да загорчавају људима животе, зарад што већег броја кликова.

И то ће тако бити све док не буду кажњени од стране својих читалаца који ће престати да кликћу на такве вести, али и од стране оглашивача који се упорно оглашавају у таквим медијима.

 

Коментари (1)

Остави коментар
сре

17.08.

2022.

fotoreporter [нерегистровани] у 15:29

Tja

Ne pavi se lud-a!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси