Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕФЈ наглашава потребу за побољшањима Европског закона о слободи медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 09. 2022.

Аутор: media.ba Извор: Цензоловка

ЕФЈ наглашава потребу за побољшањима Европског закона о слободи медија

ЕФЈ поздравља иницијативу Европске комисије за јачање слободног и плуралистичког медијског система.

Европска федерација новинара (ЕФЈ) придружила се бројним организацијама за заштиту слободе медија и новинара те организацијама за заштиту људских права, те поздравила иницијативу Европске комисије за јачање слободног и плуралистичког медијског система и преданости заштити новинара и уређивачке независности унутар Европске уније (ЕУ), што се жели постићи новим Европским законом о слободи медија (ЕМФА). ЕФЈ и организације потписнице наглашавају, међутим, потребу за побољшањима тог акта.

Ријеч је о вриједностима које су директно повезане с темељним правима, као што су слобода изражавања, право на приступ информацијама, формирање мишљења и доношење информираних избора на изборима, као што стоји у Повељи о темељним правима.

Питања која се односе на медије традиционално су била у надлежности држава чланица, али је пријетња слободи медија толика да је нужна акција на разини цијеле Еуропске уније како би се заштитиле еуропске демократске вриједности.

Стога ЕФЈ подржава Европски закон о слободи медија (ЕМФА), „који доноси значајне новости у нашим настојањима да заштитимо слободу медија у Европи“. ЕМФА је идентифицирала многа кључна питања у којима ЕУ и државе чланице морају хитно дјеловати како би заштитиле медијске слободе. Сама ова изјава о намјери је врло добродошла.

„Међутим ако ЕМФА жели постати дјелотворна у борби за јамство медијског плурализма, заштиту права новинара и осигурање уредничке неовисности о утицају стечених комерцијалних и политичких интереса, требала би ојачати напоре за повећање транспарентности власништва над медијима с јасним правилима умјесто благих законских препорука; увести правила која регулишу све финансијске односе између државе и медија и уклонити ограничење транспарентности државног оглашавања за више од милион становника; гарантовати независност националних регулатора као и независност Европског одбора за медијске услуге; те треба проширити мјере против надзора новинара и осигурати општу гаранцију за заштиту извора“, наводи ЕФЈ.

Доље потписане организације радују се наставку сарадње с институцијама Европске уније како би осигурале да текст Европског закона о слободи медија буде што робуснији и учинковитији те да помаже у стварању темеља за генерације новинара које долазе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси