Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживање: Новинари сматрају да је правосуђе затворено, а судије да новинари нису стручни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 09. 2022.

Аутор: Бета Извор: k-013.com

Истраживање: Новинари сматрају да је правосуђе затворено, а судије да новинари нису стручни

Новинари сматрају да је правосуђе затворено, да судије не смеју са њима да комуницирају, а правосуђе сматра да новинари нису довољно стручни и да крше многа права.

То су показала истраживања Независног удружења новинара Србије (НУНС) и Партнера за демократске промене Србија (Партнери Србија).

Судија у пензији и ауторка истраживања НУНС-а Вида Петровић Шкеро изјавила је да се "судије боје новинара који ће да их изложе притиску, док новинари сматрају да судије раде под притиском власти", саопштио је НУНС.

 По речима истраживачице Партнера Србије Кристине Калајџић, велики проблем по новинаре представља и то што судови у 85 одсто случајева не објављују вести и саопштења на својим сајтовима, док основна тужилаштва то не раде у 72 одсто случајева.

 Она је истакла и проблем "непостојања одговорности и стварних санкција" за институције које ћуте и које су нетранспарентне у свом раду.

"У пракси не постоје казне за председнике судова или портпароле за неодговарање на упит новинара или због необјављивања вести на сајтовима. Стога, недостатак стварне одговорности омогућава овим институцијама да се све више затварају", казала је Калајџић.

Истраживање НУНС-а, како се додаје, показало је да се новинари у свом раду суочавају са великим бројем баријера у добијању одговарајућих података, јер постоји неповерење између представника правосудних органа и новинара.

Новинари су оценили да постоји и недовољна обученост портпарола у правосудним органима, који би требало да буду кључни извор информација за медије и да се због тога новинари често у извештавању окрећу другим изворима података, који пружају само ограничене могућности за објективно извештавање.

Редакције најчешће немају новинаре који су специјализовани искључиво за праћење рада судова и тужилаштава, а оптерећење новинара другим пословима у већој или мањој мери онемогућава их да редовно прате суђења и тако на најнепосреднији начин долазе до жељених информација, додаје се у саопштењу.

Резултати израживања Партнера Србије показују да комуникација судова и тужилаштава са новинарима, било усмена или писана, највише зависи од појединаца који су унутар судова, односно тужилаштава, задужени за комуницирање са јавношћу.

Када је реч о поступању по захтевима за приступ информацијама од јавног значаја, то истраживање је показало да транспарентност судова и тужилаштава опада уколико су предмет захтева информације које су медијски интересантне и потенцијално укључују носице јавних функција.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси