Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Да ли ће се у децембру, након скоро четврт века, окончати „случај Ћурувија“?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2022.

Аутор: Веран Матић Извор: Јавни сервис

Да ли ће се у децембру, након скоро четврт века, окончати „случај Ћурувија“?

Предстојећи децембар би могао донети дугоочекивану одлуку Апелационог суда и окончање драме која траје скоро четврт века.

Прошли децембар донео нам је првостепену пресуду и улио наду да је правда у случају убиства новинара, уредника и власника медија Славка Ћурувије спора али достижна.

Тачно 12 месеци касније – од 5. до 9. децембра, одржаће се јавна седница поводом жалби на првостепену пресуду за убиство Славка Ћурувије којом су на укупно 100 година затвора неправоснажно осуђени подстрекачи и извршиоци овог злочина.

Могуће је да ће пре доношења правоснажне пресуде, а по окончаној јавној седници, петочлано веће донети одлуку да отвори претрес. Доношење правоснажне пресуде би значило завршетак судског процеса који траје осам година, односно 23 године после извршеног убиства.

Чланови већа су Нада Хаџи Перић, председница, Весна Петровић, судија известилац и чланови судије Драган Ћесаревић, Марко Јоцић и Душанка Ђорђевић.

Неправоснажно осуђени челник Ресора државне безбедности Радомир Марковић на издржавању је затворске казне за друга дела, док су службеници РДБ-а Милан Радоњић и Ратко Ромић у притвору код куће са електронским надзором, док је Мирослав Курак у бекству.

За ово суђење постоји велика заинтересованост домаће али и међународне јавности и очекују се посматрачи и експерти из бројних међународних новинарских удружења и организација које се баве накажњивошћу злочина против новинара, као и представници ОЕБС-а, Европске комисије, Уједињених нација, Савета Европе и других угледних и утицајних међународних институција и невладних организација, управо због тога што је јединствен случај решавања убиства после петнаест година. (Статистика говори о томе да је уобичајено да 90 одсто случајева убистава новинара остане нерешено).

Влада Републике Србије је на предлог новинарских удружења основала 2013. године Комисију за истраживање убистава новинара са циљем да се расветле све чињенице због којих није било успеха у истрагама смрти новинарке Даде Вујасиновић и убистава новинара и уредника Славка Ћурувије и Милана Пантића. Током 2014. године подигнута је оптужница за убиство Славка Ћурувије, за коју постоје реална очекивања да ће до краја ове године добити правоснажан судски епилог. Супервештачење форензичког института у Холандији показало је да нема довољно сачуваних доказа који би помогли напредак у истрази узрока смрти Даде Вујасиновић. Случај убиства новинара Милана Пантића је још увек отворен.

Власти Србије су дуго година биле под снажном критиком због нечињења и некажњивости, па је Комисија за истраживање убистава новинара била хваљена када је основана као јединствена у свету. После првих битних помака у овој области, наступиле су бројне озбиљне опструкције од стране оних који су по сваку цену желели да заштите оптужене, што је би било посебно изражено у случајевима прикривања незаконитих радњи од стране службеника некадашње државне безбедности.

Реална су очекивања да крај ове године донесе потврду кривичне одговорности неправоснажно осуђених којима је већ два пута пресуђивано. Сваки други исход нанео би несагледиву штету новинарству, безбедности новинара али и држави Србији, која је показала решеност да се ови случајеви коначно реше и да пресуђене казне буду у складу са предлогом тужилаштва.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси