Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Русија: Ухапшено 18 новинара током анти-ратних протеста
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2022.

Аутор: ЕФЈ Извор: НУНС

Русија: Ухапшено 18 новинара током анти-ратних протеста

Преко 1 300 људи, укључујући 18 новинара, приведено је у среду у Русији, док су се у 42 града широм земље одржавали скупови против војне мобилизације коју је председник Владимир Путин прогласио за рат са Украјином. Европска федерација новинара (ЕФЈ) захтева ослобађање грађана који су мирно демонстрирали као и новинара који су покривали демонстрације.

Према независном полицијском монитору ОВД-Инфо, најмање 1 328 људи, укључујући 18 новинара које је идентификовао Независни синдикат новинара и медијских радника (ЈМWУ), до сада је приведено широм земље. Већина приведених биле су жене. 

Већина приведених новинара носила је Прес прслуке и имала са собом професионалне новинарске картице. Неки од њих су брзо пуштени, други су добили казнене поене, што их ставља у опасност од новчаних казни и кратких затворских казни. Према ОВД-Инфо, једног новинара, Дениса Липа, полиција је претукла у Москви када је показао своју новинарску карту. 

Новинар Артем Кригер, који је уживо емитовао за СОТА-Висион, ухапшен је, оптужен за ометање саобраћаја и издат му је позив у војну канцеларију. 

„Ово није први пут да смо сведоци да полиција новинаре који извештавају о протестима третира као саме демонстранте“, рекао је секретар канцеларије JMWU Андреј Јвирблис. „Понекад се то може објаснити незнањем полицајаца, али овога пута је очигледна жеља да се сузбије било каква информација о протестима против политике власти. Друштво лишено канала информисања личи на организам чији су рефлекси бола атрофирани. Таква ситуација је фатално опасна“. 

„Ова циљана хапшења новинара од стране полиције су масовна операција цензуре“, рекла је председница ЕФЈ-а Маја Север. „Руске власти очигледно чине све да сакрију талас протеста у Русији. Поздрављамо рад руских новинара који преузимају лични ризик да обавесте јавност о таласу противљења рату у Украјини.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси