Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Албанија: Медији не смеју бити кривично гоњени због извештавања у јавном интересу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 09. 2022.

Аутор: СафеЈоурналистс Извор: НУНС

Албанија: Медији не смеју бити кривично гоњени због извештавања у јавном интересу

Саопштење организација за слободу медија поводом забране објављивања података или информација из датотека које су хаковане са албанских сервера и рачунарских система, а затим процуреле на интернет

Удружења за слободу медија и новинара данас изражавају заједничку забринутост због опште забране објављивања коју су издали албански органи тужилаштва у вези са хрпом хакованих података, и наглашавају да ниједан новинар или медиј не би требало да се суочи са кривичним санкцијама за објављивање информација које су у јавном интересу.

Док наше организације препознају осетљиву природу ових цурења информација и позивају све медије у Албанији да поступају са материјалом на стриктно етички и одговоран начин, од виталног је значаја да албанске власти поступају са опрезом и воде рачуна о новинарским слободама заштићеним домаћим и међународним правом.

Тужилаштво у Тирани је 19. септембра 2022. издало „наредбу“ којом је свим медијима у Албанији забрањено објављивање података или информација из хрпе датотека које су хаковане са албанских сервера и рачунарских система, а затим процуреле на интернет.

Цурење информација виоког степена тајности уследило је након таласа сајбер напада на албанске сервере и рачунарске системе последњих месеци од стране хакера које подржава држава Иран, што је изазвало дипломатску кризу и прекид веза између две земље.

Највећи део хакованог материјала садржи поверљиве полицијске информације и осетљиву мејл преписку, документе и дописе између албанских политичара, власти и страних амбасадора, укључујући документе о сумњама о плановима за убиство страних и домаћих политичких личности, наводи се у извештајима.

Као одговор на најновија цурења информација, Тужилаштво у Тирани издало је налог и упозорило да ће медији који прекрше забрану бити суочени са кривичном истрагом по члановима 103, 208 и 304 Кривичног закона. Ово је укључивало објављивање у аудио-визуелним, штампаним и онлајн медијима, као и на друштвеним мрежама. Вебсајтови са вестима који су објавили податке накнадно би били блокирани. Информација је прво подељена на Фејсбук налогу албанске полиције.

Наше организације препознају озбиљност ових сајбер напада и осетљиву природу процурелих података. У таквим околностима, медији имају професионалну одговорност да обрађују и презентују овакву врсту материјала на етички начин, уз пуно уважавање права грађана на приватност и озбиљних забринутости за националну безбедност.

Међутим, без обзира на извор материјала или намеру оних који стоје иза напада, новинари имају одговорност да процене истинитост и карактер јавног интереса процуреле информације, као и право грађана да буду обавештени о томе шта је вредно да се објави као вест.

Одговор тужилаштва у Тирани да покуша једнострано да ограничи свако извештавање о процурелим информацијама, не узимајући у обзир јавни интерес, стога изазива озбиљну забринутост због неоправданог кршења слободе штампе, која је већ у центру пажње у Албанији.

Претње кривичним истрагама и блокирањем веб страница медија или новинара који крше наредбу о забрани ће имати ефекат цензуре на извештавање, а то може отворити врата криминализацији легитимне новинарске активности. Ниједан новинар, уредник или издавач у Албанији не би требало да буде кривично гоњен због објављивања тачних информација о стварима од јавног интереса.

Штавише, улога Тела које надгледа аудио-визуелне медије (АМА) и Управе за електронске и поштанске комуникације (АКЕП) – два независна тела – у надгледању медијског екосистема за потенцијална кршења у име Тужилаштва такође изазива јасну забринутост.

У наредном периоду, наше организације подстичу истражне и владине органе у Албанији да избегавају предузимање било каквих даљих корака који подривају бављење одговорним новинарством или угрожавају слободу новинара који објављују материјале од јавног интереса. Наставићемо да помно пратимо ситуацију и наредних дана и реагујемо на даљи развој догађаја.

ARTICLE 19 Europe

European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)

European Federation of Journalists (EFJ)

Free Press Unlimited (FPU)

International Press Institute (IPI)

SafeJournalists Network

Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa (OBCT)

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси