Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мала школа дновинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 10. 2022.

Аутор: Влада Арсић Извор: Суботичке.рс

Мала школа дновинарства

Речју, колико год се згражавамо над објављеним интервјуом са серијским силоватељом, понајпре би морали да се згрозимо над самим собом, над нашим моралним начелима и похотом, жељом да свуда завиримо, да будемо део општег разврата, патологије и општег лудила које је захватило целокупно друштво.

Патер фамилиас српског таблоидног журнализма и један од најтиражнијих уредника у нашој новијој историји, одржао нам је, током протекле недеље, неколико бесплатних лекција из новинарства. Предавања су намењена широј јавности, али и нама, професионалним новинарима, који ни после вишедеценијског бављења овим послом, очигледно, нисмо схватили суштину заната.

А она је, да зло буде веће, очигледна и проста: сензација, тираж, новац! Што више новца то успешнији уредник, што већи тираж то већа зарада. И тачка. Свака прича о етици, моралу, професионализму и одговорности је сувишна, представља само непотребан баласт у остваривању светог циља, стицању новца. Ако се, притом, прегази и по неки леш, ако се угрози нечија безбедност или повреде нечија осећања, па шта?! Кога је брига.

Назори овог истакнутог зналца одавно су познати. Довољно је подсетити да је у интересу јавности први преко насловне стране објавио леш обнаженог, растргнутог младића, који је са калемегданског бедема пао у кавез са медведима. Знатижеља јавности би, вероватно, била ускраћена и да није први, противно закону и здравом разуму, објавио фотографију силоване девојчице.

Или фотографију порно глумице тврдећи да је реч о председници наше суседне државе. Чак и да не помињемо оркестрирану мржњу према лидеру Срба са Косова која је завршена бруталном ликвидацијом.

Ниска је подужа и све се своди на интерес јавности односно, да не кажем, занимање читалаца. И ту заиста долазимо до суштине, до места где бисмо морали колективно да се запитамо ко смо, шта смо и чему стремимо. Јер овај човек очигледно познаје читалачку публику и зна како да задовољи њене најниже страсти. Уосталом, о томе говоре и тиражи његових новина, али и гледаност најопскурнијих садржаја на телевизијама са националном покривеношћу. Да је другачије, вероватно би остао само миноран и изолован инцидент у историји бешчаћа, а не „угледни“ медијски радник са значајним утицајем на јавно мњење.

Речју, колико год се згражавамо над објављеним интервјуом са серијским силоватељом, понајпре би морали да се згрозимо над самим собом, над нашим моралним начелима и похотом, жељом да свуда завиримо, да будемо део општег разврата, патологије и општег лудила које је захватило целокупно друштво.

Биће нам боље кад ми будемо бољи, рекао је патријарх Павле. Кад будемо престали да конзумирамо овакве садржаје, када престанемо да се „згражавамо“ и додатно скрећемо на њих пажњу, када почнемо да их игноришемо и бојкотујемо, нестаће и оних који нам то свакодневно пласирају.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси