Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РАБ Србија: Панел „Додела фреквенција и дозвола за емитовање на ФМ, ДАБ+ и 5Г“ одржан у Крагујевцу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 10. 2022.

Аутор: РТВ Панчево Извор: РТВ Панчево

РАБ Србија: Панел „Додела фреквенција и дозвола за емитовање на ФМ, ДАБ+ и 5Г“ одржан у Крагујевцу

Удружење радио-станица РАБ Србија уз подршку Градске управе за друштвене делтаности Града Крагујевца, организовало је панел под називом „Додела фреквенција и дозвола за емитовање на ФМ, ДАБ+ и 5Г“. Панел је био одржан у Галерији Дома омладине Крагујевац.

На панелу се причало о томе колико је раширена ДАБ+ мрежа и да ли се планира комерцијализација ДАБ+ мреже, када се планира увођење 5Г мреже као и о томе да ли ће бити потребне дозволе за 5Г емитовање. Председница РАБ Србија Маја Раковић рекла је да су нове технологије будућност радио станица, и да сви једва чекају да радио буде дигитализован.

– Као РАБ Србија, почели смо још пре четири године интензивно да причамо о ДАБ+, о могућности да сви уђемо у тај систем и да дигитализација радија донесе онај најлепши осећај чистог звука и много квалитетнијег звука. 5Г се појављује као још једна од могућности која даје много шанси и могућности. Наравно, треба сви ми и да продужимо наше дозволе, сви ми који смо вредно радили толико година, како би наставили да радимо наш посао како треба. Није лако причати о томе свему после свега што се десило. Пандемија је много успорила неке ствари и ми смо у потпуности свесни тога, али се надамо да ће крај ове али и следећа година дати неке лепе могућности и да ће радио уз  помоћ тих многих платформи, људима пружити могућност да нас још боље и квалитетније слушају, јер то нам је најважније, рекла је Маја Раковиц

РАБ Србија се бори свих ових година за што боље услове да до слушалаца дође што квалитетнији сигнал, а да радио станице пружају што бољи садржај, истакла је Маја Раковиц.

– Ово данас није била прича о томе чиме ће се бавити радио станице него како ће на најбољи технички начин до људи стићи најбољи звук. Срећна сам што је велики број људи учествовало у дискусији, што је много радио и ТВ станица било овде и што смо сви разговарали о томе шта ће бити прво, да ли 5Г или ДАБ+. На крају не знамо шта ће бити прво али оно што је мени важно јесте да ће сви они који су били овде подржати максимално све те технолошке новости и да смо сви за напредак, истакла је Раковц

Овај панел је била прилика да радијски професионалци из целе земље сазнају новости из ових области, као и то шта ће иновације донети радио-индустрији. О овим али и о другим темама везане за будућност радио станица у Србији причаће се и на “Радио данима”, који ће бити организовани у новембру месецу, истакла је Раковиц.

– Ја сам завршила панел тако што сам све присутне позвала да дођу на наше “Радио дане”.  24. „Радио дани“ РАБ Србије одржаће се на Златибору од 6. до 8. новембра. Очекујемо много гостију који ће разговарати не само о техничким стваримо него и о садржају, новостима, о најбољем начину да се приближе својим слушаоцима и како да слушаоци наставе да воле радио као и до сада, објаснила је Раковиц

Поред Маје Раковиц, која је била модератор панела, говорници су били и Наталија Варагић, координатор групе Сектор за електронске комуникације из РАТЕЛ-а, Горан Лаовски, главни саветник у Групи за фиксне и мобилне радио-комуникације РАТЕЛ, Зоран Гаћиновић, руководилац Службе радио планирања и стандардизације ЕТВ, мр Филип Елчић, инжењер за технолошку стратегију дирекција за технику Телеком Србија као и Ференц Берчек, представник локалних радио станица и заменик председника РАБ Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси