Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заташкавање
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 03. 2009.

Извор: Курир

Заташкавање


Београд - Немилосрдна хајка коју су против Клиничког центра Србије и доктора Лазара Давидовића водили Удружење за заштиту права пацијената „Ре-акција“, телевизија Б92 и поједини штампани медији због наводне крађе бубрега пацијенту Срећку Ранковићу из Лазаревца прошла је без јавне осуде!

Осим Министарства здравља, које је најавило покретање кривичне пријаве против Јасмине Лехлајтнер, председнице Удружења „Ре-акција“, и Одбора за здравство у Скупштини Србије, које је осудило медије за неаргументовано оптуживање здравствених радника, остале институције које би требало да се позабаве овим проблемом изгледа да су занемеле.

Директор и главни и одговорни уредник телевизије Б92 Веран Матић негира да је ова медијска кућа учествовала у кампањи против лекара

.- Б92 није износио тврдње. Постоји име и особе и организације која је изнела тврдње, а Б92 је изнео причу на професионалан начин. Очигледно да, пре него што су се појавили у јавности, ни пацијент ни организација нису могли да пронађу начин да докажу да ли Ранковић има бубрег - каже Матић, који признаје да „није срећан због свега што се догодило“.

- Догодило се да су у емисији која се није бавила том темом изнете информације о крађи бубрега. Уколико се докаже да смо некоме учинили штету, то ћемо прихватити - каже Матић.

Директорка Лекарске коморе Србије Татјана Радосављевић каже да Комора нема законског основа да реагује и да је све препуштено доктору Давидовићу.

- Др Хаџитановић и др Михаиловић, који су учествовали у спорној емисији, нису представници приватног сектора у лекарској комори и не знам кога су представљали. Мени је то личило на нечији покушај да се српски лекари упореде са лекарима који су радили у „жутој кући“ и да се докаже како и српски лекари ваде органе - каже Радосављевићева.

Министарство здравља покренуло је процедуру подношења кривичне пријаве против Јасмине Лехлајтнер, председнице Удружење за заштиту пацијената „Ре-акција“, због основане сумње да је својим иступањем у средствима јавног информисања извршила кривично дело изазивања панике и нереда. „У емисији ‘Увећање’ на ТВ Б92 гђа Јасмина Лехлајтнер је изјавила да су неким пацијентима током хируршких интервенција узимани околни органи, што је изазвало узнемирење грађана и сумњу у стручни рад свих лекара у Србији“, стоји у образложењу Министарства здравља.

Др Лазар Давидовић и КЦС саопштили су јуче да неће покретати кривичне пријаве против одговорних за рушење угледа.„Нећемо покретати кривичне пријаве против особа које су укључене у овај случај“, стоји у саопштењу КБЦ, у коме се Срећку Ранковићу поручује да су му врата ове установе широм отворена.

Удружење за заштиту права пацијената „Ре-акција“ основала је група грађана која нема никакве везе са лекарском струком! Осим председника Управног и Надзорног одбора Удружења Љубише Божића, магистра судске медицине, остали чланови се баве пословима који са медицином немају ништа заједничко. Тако се у улози члана УО нашао и инструктор вожње.


Антрфиле :

Одбор за здравство осудио медије

Одбор Скупштине Србије за здравље и породицу осудио је јуче злоупотребу медија за неаргументовано оптуживање здравствених радника и служби поводом случаја Срећка Ранковића и апеловао на невладине организације и појединце да нетачним изјавама не узнемиравају јавност.

УНС брани Б92

Председник Удружења новинара Србије Нино Брајевић каже за Курир да нема основа за осуду јер су новинари професионално радили свој посао.

- Новинари су дали прилику др Давидовићу да негира да је Ранковићу извадио бубрег, што је крајње професионално, и зато не постоји оптужба да је у извештавању о овој теми било једностраности - каже Брајевић.

Председница НУНС Надежда Гаће јуче је на питање Курира зашто то није учињено кратко одговорила да је на округлом столу.

С. Томчић



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси