Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Почело суђење по Додиковој тужби за клевету против Драгичевића и Милана Ћулибрка, главног уредника НИН-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

29. 11. 2022.

Аутор: Радио Слободна Европа Извор: Радио Слободна Европа

Почело суђење по Додиковој тужби за клевету против Драгичевића и Милана Ћулибрка, главног уредника НИН-а

Све оно што сам изрекао, рекао медијима, дао интервју или на било који начин презентовао јавности – ја посједујем чврсте доказе, ја посједујем чињенице, рекао је Давор Драгичевић уочи расправе по тужби за клевету Милорада Додика, предсједника Републике Српске, против Драгичевића.

Први дио главне расправе на Основном суду у Бањалуци је одржан 29. новембра.

Додик је тужбу поднио 19. јуна 2019. године, поводом интервјуа који је Драгичевић дао за београдски часопис НИН у марту те године.

Тужба је поднесена и против Милана Ћулибрка, главног уредника НИН-а, као и корпорације Ringier Axel Springer, тадашњег већинског власника овог часописа.

Како су раније навели из неформалне групе "Правда за Давида", тужба је достављена Драгану Толимиру, Драгичевићевом адвокату. Додик од Драгичевића тражи 6.000 КМ (око 3.000 евра) одштете.

У тужби се, између осталог, наводи како је Драгичевић за НИН рекао да посједује "чврсте доказе да је ријеч о убиству у које су умијешани врх МУП-а Републике Српске, Милорад Додик…" те да је "предсједник Србије врло добро упознат с предметом организованог убиства Давида Драгичевића и не могу да схватим да у званичну посјету прима једног од убица мог дјетета, Милорада Додика".

"Апсолутно ни по једном основу не постоји разлог за клевету – ја сам изнио само чињенице и доказе, а за то што сам ја изнио имам службене папире МУП-а, забиљешке са печатима и потписима и окружног тужилаштва злочиначког, тако да не постоји, апсолутно, џаба", истакао је Драгичевић у свом обраћању новинарима уочи расправе.

Поново је прозвао највише званичнике Министарства унутрашњих послова РС, као и тужилаштва у Бањалуци, те тражио од Тужилаштва БиХ да их испита.

"Милорад Додик, Синиша Кострешевић, Драган Лукач, Дарко Ћулум, Дубравко Кременовић – и Далибор Врећо и Желимир Лепир – да се испитају као и ја, на околности отмице, мучења и убиства мог сина. Тек тада, свеобухватном истрагом, можемо доћи до праве тужилачке одлуке и правог суђења", сматра Драгичевић.

Он каже да је задовољан радом Тужилаштва БиХ, те да је био код њих већ три пута као свједок.

"Однио сам одређене документе, ствари од мог сина, и врло добро знају на вјештачењу шта ће показати. Не желим и не могу да откривам детаље. Оно што је индикативно, и шта ја очекујем од Тужилаштва БиХ је да нико не буде заштићен", казао је Драгичевић.

Подсјетио је да до сада против њега и групе "Правда за Давида" није добијен ниједан судски спор.

Милорада Додика је на расправи представљао његов адвокат, Горан Бубић. Главна расправа није довршена јер се није појавио Милан Ћулибрк, један од тужених.

Наставак је заказан за 6. фебруар идуће године.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси