Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Антисрпски и антидржавни медији, Куртијеви пропагандисти и Беливукови браниоци: Посланици већине и у новом сазиву не могу без таргетирања медија који им нису по вољи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2022.

Аутор: Ивана Предић Извор: Цензоловка

Антисрпски и антидржавни медији, Куртијеви пропагандисти и Беливукови браниоци: Посланици већине и у новом сазиву не могу без таргетирања медија који им нису по вољи

Посланици као да се утркују ко ће више пута да таргетира Данас, Нову, Н1, „Шолакове тајкунске телевизије” и друге критичке медије, па је прозивање медија и новинара у парламенту сасвим нормализовано. Као и претходних година, и у овом скупштинском сазиву говорница посланицима најчешће служи као мегафон за вређање неистомишљеника – опозиције, медија и организација цивилног друштва.

И на почетку новог, 13. сазива Народне скупштине Србије, посланици владајуће већине показали су да нису заборавили да, по сад већ традиционалном рецепту, прозивају и таргетирају новинаре који критикују власт. Тако смо на наше у септембру постављено питање „Да ли ће професионални новинари и у новом сазиву Скупштине Србије бити редовне мете напада?, врло брзо, нажалост, добили одговор.

На другој страни, уочљиво је да на скупштинским заседањима од владајуће већине нисмо чули реч критике упућене, рецимо, таблоидима или пропагандним машинеријама на националним фреквенцијама. Говор мржње, таргетирање неистомишљеника, подстицање панике и лажне вести – за посланике владајуће већине очигледно нису довољно скандалозни да би их осудили.

Али су такозвани антисрпски медији за посланика СНС Небојшу Бакареца непрегледан извор инспирације. Бакарец на седници одржаној 8. новембра није пропустио прилику да „Шолакове медије” (Драган Шолак, власник Јунајтед групе) оптужи да раде против интереса Србије.

 „Ових дана се води хибридни рат, специјални, и циљ је да се изврши притисак на Србију да призна лажну државу Косово и да уведе санкције Русији. Један од појавних облика овог рата је и заједничка кампања често хрватских и тзв. српских, а у ствари антисрпских медија у Србији. Постоји један заједнички именитељ свим овим медијима, и у Хрватској и у Србији, а то је да су у власништву тајкуна Шолака”, навео је Бакарец поименце медије Нову и Данас (део Јунајтед медије која је у власништву Јунајтед групе), који, како је рекао, приказују Србе са Косова и Метохије као криминалце.

Подсетио је на „срамне насловнице медија у Шолаковом власништву на којима је председник Вучић сатанизован и приказиван као Адолф Хитлер или је приказан као дете које треба послати у концлогор”.

„Треба јасно рећи да редакције тих медија у Србији воде отворену антидржавну кампању”, закључио је Бакарец.

Додао је да се ти медији „понашају као Куртијеви (Аљбин Курти, премијер Косова) пропагандисти и пропагандисти лажне државе Косово”. Ове речи из уста народног посланика Народне скупштине изашле су само дан након што су редакцији Данаса стигле морбидне претње смрћу, због чега и данас редакцију, први пут у историји листа, чувају полицијске патроле.

Деценијски лов на критичке медије

Главни и одговорни уредник Данаса Драгољуб Дража Петровић каже за Цензоловку да је говор Небојше Бакареца био врло сличан наводима у претећем писму.

„Ми смо се просто запитали да ли је Бакарец плагијатор претећих писама или их можда и сам пише, али ми и даље немамо тај одговор”, објашњава Петровић и додаје да још није откривено ко стоји иза послатог претећег писма, али да је засад задовољан реакцијом институција.

Петровић тврди и да их прозивке у Скупштини не потресају, али да је непријатно то што их власт третира као политичке непријатеље и врши константан притисак на његов медиј и друге критичке медије, који траје скоро деценију.

„У тој атмосфери, коју креира сам врх власти, неки лудаци могу да се осмеле да прете редакцијама, јер када виде да то раде људи на највишим положајима, верујем да помисле да је то тачно и затим креће лов на медије”, оцењује Петровић.

Етички кодекс који су посланици дужни да поштују очигледно није начин да се реторика таргетирања медија у Скупштини заустави, с обзиром на то да је за одржавање реда у парламенту одговаран председник Скупштине Владимир Орлић.

„Човек би био непринципијелан када би уводио неки ред у Скупштини, јер је он таргетирао медије до пре три месеца”, каже у свом маниру Петровић.

ДНЕВНИК ПОСЛАНИЧКИХ УВРЕДА

Претходних година Цензоловка се бавила нападима посланика на медије. Издвајамо неколико случајева:

У априлу 2020. године у Скупштини Србије на тапету је био и наш медиј, Цензоловка, због извештаја Репортера без граница;

У марту 2021. године посланици су напали колеге из КРИК-а, криминализујући их и повезујући их са кланом Вељка Беливука;

Новинари су били оптуживани и да су пирати, дилетанти, снајпер-новинари, мафија и да сарађују с терористима;

Анализа Славко Ћурувија фондације из ове године показала је да су напади политичара на новинаре слични таблоидним нападима, да их је највише упућено из СНС, а као дежурни нападач на новинаре показао се посланик и функционер СНС Владимир Ђукановић.

 

 

Криминализација медија

Према анализи организације ЦРТА, у дневник блаћења критичких медија током овог сазива уписали су се и посланици СНС Зоран Томић и Маријан Ристичевић, као и посланица Драгиња Влк, која је „похвалила” опозицију да је махер у медијском спину, не пропуштајући, наравно, да помене да се ти спинови пласирају у „тајкунским медијима, ђиласовским медијима”.

Са прозивањем „тајкунских медија” наставио је и њен колега Ђорђе Тодоровић, који је спомињао НИН и Данас како су 2019. године слали „јасну поруку на насловним страницама – снајпер уперен у председника Републике”. Након што се посланица Татјана Манојловић (Демократска странка) обратила Тодоровићу са молбом да престане са таргетирањем новинара, он јој је одговорио: „Све је океј. Хајде, опустите се, слободно.”

Још даље у блаћењу новинара отишли су посланик СНС Владимир Ђукановић и шеф посланичке групе СНС Миленко Јованов који су били и најактивнији у прозивању критичких медија, а посебно је забрињавајуће то што су медији, заједно са опозицијом, доведени у везу са криминалом.

„Појаснимо људима како то изгледа. На пример, кад дођу те врхунске демократске телевизије, медији: Данас, Н1, Време, Нова С итд. и када окривљени даје своју одбрану која њима не одговара, у овом случају конкретну Колувијину, не пренесу ништа или цензуришу или ставе човеку у уста нешто што никада није рекао, а када његов адвокат даје изјаву, изјаву цензуришу, иако им 10 минута даје изјаву, али зато Вељка Беливука цитирају од А до Ш, и то га цитирају онако да је то отприлике нови апостол истине. Е, видите о каквом се лицемерју ради и каква се ту кампања води. Значи, оно што им не одговара, никада неће пустити, напротив, увек ће да изврну нечију изјаву и увек ће стати на страну онога ко им води кампању”, рекао је Ђукановић, који је, иначе, један од бранилаца Предрага Колувије у поступку „Јовањица 1”.

Коментаришући наводе опозиције о случају „Беливук”, Миленко Јованов је објаснио да су заправо вести које се пласирају измишљене, а да су опозиција и медији део Беливукове одбране.

„Дакле, измисли се нешто и онда то измишљено понављамо унедоглед, зато што желимо да се створи слика да је то стварно тако. То је цела поента. Неко измисли вест и ту измишљену вест понављамо унедоглед, не би ли људи рекли – е, ту има нешто. Нема ничега. (…) Опозиција је данас саставни део одбране, заједно са медијима који то раде, заједно са адвокатским тимом који то ради”, поентирао је Јованов и отишао и даље додатно криминализујући медије. „Милион евра тих крвавих пара дато је и подељено за одбрану Вељка Беливука и она има неколико сегмената. Један је политички, један је медијски, један је правни. Правни, зна се ко ради, а медијски и политички, то данас имамо прилике да видимо.”

Коментаришући реторику у новом сазиву Скупштине, Миша Бојовић, виша истраживачица у Отвореном парламенту ЦРТА, каже да се манир представника владајућих партија из претходног сазива који се односио на критиковање политичких противника, организација цивилног друштва и медија наставио, те да се говорница, као и раније, више користи за нападе него за теме дневног реда.

„Већина тих напада долази из владајуће већине и усмерена је према медијима који су критички настројени према власти”, објашњава Бојовић.

Овакву штетну праксу могуће је врло лако променити – једноставно поштовањем прописа који постоје. Осим Пословника, у Скупштини је на снази и Етички кодекс, који су, како напомиње Миша Бојовић, усвојили посланици владајуће већине у претходном сазиву, када их је било 97 одсто у парламенту, а који се ипак не примењује.

С друге стране, Дража Петровић сматра да ће таргетирање медија у Скупштини престати када се промени власт. Закључује да на нападе када се десе реагују бројне организације, домаће и европске, као и амбасадори, који су, како каже, неутрални и не врше притисак на власт да остави новинаре да раде свој посао.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси