Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Водитељка Јелена Обућина претила Вучићу у уводу Дневника? Лаж.
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

01. 12. 2022.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Водитељка Јелена Обућина претила Вучићу у уводу Дневника? Лаж.

„Вучићу или признај Косово или ћеш бити покопан - тајкунски медији поново прете председнику Србије“, пише лист Ало на свом порталу, а преноси и Информер. У тексту тврде да је водитељка Дневника на ТВ Нова С, Јелена Обућина, у уводу 29. новембра запретила Вучићу да ће бити „покопан“и то „по налогу свог шефа Шолака“. Овај таблоид је, међутим, малициозно интерпретирао њен увод у којем она жаргонски, колоквијално каже да ће се Вучић „покопати“ ако се не „опамети“ у погледу Косова и санкција Русији.

„На тајкунској Неwсмаx Адриа поново можемо да чујемо претње и упозорења председнику Србије Александру Вучићу. Гласноговорница Шолакове политичке агенде Јелена Обућина не престаје да шири антидржавну пропаганду по налогу свог шефа“, пише Ало и цитира Обућину која каже „Биће да нема Европе без признања Косова, а ни напретка без санкција јер Русија има своје проблеме, а Америка не спава. Ако се и ту брзо не опамети, значи - покопаће се“.


„Ово је јасна порука коју тајкун Шолак шаље председнику Вучићу: Бићеш покопан!“, наводи овај таблоид. Исте тврдње преноси и Информер.

Шта је тачно Јелена Обућина рекла?


Видео: Јутјуб канал Дневник

 
Како се може чути на самом снимку Дневника 29. новембра, текст увода је гласио овако:

„Председник нас кува али и њега кувају. Обе су рингле на тихој ватри, крчкање лагано. Он нама из Норвешке прво саопшти да ће морати да смењује директоре енергетских предузећа, ЕПС ће морати да се мења толико да је можда лакше да га продамо, па нам саопшти да је највећа будала због литијума и на крају прикаже како прави батерију. Значи, опаметио се и копаће се, питање је дана“, каже Обућина у првом делу увода.

Оно на шта се у овом делу осврће ова новинарка догађало се претходних дана - у Београду је одржан још један протест грађана и еколошких активиста против компаније Рио Тинто и ископавања литијума у Србији. Раније је, након низа протеста, Ана Брнабић саопштила да је стављена тачка на сарадњу са овом компанијом, а из еколошких удружења су тада изнели неколико захтева који, међутим, и даље нису усвојени: да Рио Тинто одмах оде из земље, да се раскину сви купопродајни уговори са њима и да се усвоји иницијатива о трајној забрани ископавања литијума и бора, које би, како наводе, драматично угрозило животну средину у Србији.

Иако је сарадња са Рио Тинтом наводно прекинута, државни врх по свему судећи жели да се настави са експлоатацијом литијума, а то је на неки начин потврдио и сам Вучић ових дана.

„Овде праве литијумске батерије а ми забили главу као ној у песак и кажемо не, ми ћемо да живимо од три кила цвећа. Индустрија, посебно енергетика, то је оно што доноси огроман профит земљама и прави разлику у њиховом развоју, тако да ми морамо да идемо у корак са светом а не да каснимо“, рекао је Вучић.

У изјави за ТВ Пинк ових дана рекао је да је испао „најглупљи председник на свету“ што је донео одлуку да Србија одустане од ископавања литијума и да се каје.

„Копаће се“, које је водитељка Јелена Обућина изговорила, значило је управо да ће се, по свему судећи, наставити са ископавањем, а „опаметио се“ односи се на његову изјаву да је испао „најглупљи на свету“.

Други део увода, на који се Ало фокусирао, гласи:

„Кувају и њега у Бриселу. Борељ мења Поглавље 35 - биће да нема Европе без признања Косова, а ни напретка без санкција јер Русија има своје проблеме, а Америка не спава. Ако се и ту брзо не опамети, значи - покопаће се, питање је дана“, закључила је Обућина, а Ало, мимо сваке логике, „превео“ у „Бићеш покопан“.

О чему је овде реч? Поглавље 35, у приступним преговорима Србије и ЕУ, посвећено је нормализацији односа са Приштином и испуњење тог поглавља је један од услова за улазак Србије у ЕУ. „Ажурирање“ тог поглавља је најавио европски шеф дипломатије Жозеф Борељ али није прецизирано шта ће то ажурирање подразумевати. Како пише Радио Слободна Европа, могло би да подразумева укључивање тзв. Шолц-Макроновог плана за Косово и Србију који није званично објављен али медији спекулишу да би њиме Косову био понуђен улазак у УН, а Србија би добила убрзан пут ка ЕУ. Ивица Дачић, министар спољних послова, рекао је да овај немачко-француски план „полази од тога да је независност Косова готова ствар“.

Другим речима, постоји могућност, како имплицира Обућина у уводу, да ће ажурирање поглавља 35 за Србију значити услов признања Косова да би преговори били настављени. Када је реч о делу о санкцијама Русији, то се односи на вест од пре неколико дана да је Европски парламент усвојио резолуцију којом препоручује да напредак Србије ка ЕУ буде условљен санкцијама Русији.

„Покопаће се, питање је дана“ је поиравање са сличним завршетком првог дела о литијуму „копаће се, питање је дана“. „Покопати се“ је колоквијални, жаргонски израз за „направити грешку“, „направити себи проблем сопственом кривицом“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси