Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Суд одбио прву тужбу Миленијум тима против оснивача и главне и одговорне уреднице ЈУГпреса
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2022.

Аутор: ЈУГ прес Извор: ЈУГ прес

Суд одбио прву тужбу Миленијум тима против оснивача и главне и одговорне уреднице ЈУГпреса

Судија Вишег суда у Београду Маја Пековић Савић одбила је тужбу компаније Миленијум тим против оснивача Регионалне информативне агенције ЈУГпрес, НВО Центар за демократију и развој југа Србије и главне и одговорне уреднице Љиљане Стојановић која је поднета због објављивања извештаја са прес конференције Народне странке у Врањској Бањи.

Судија је одбацила захтеве из тужбе Миленију тима да им се, на име накнаде штете за “повређени пословни углед” плати износ од 100 евра у динарској противвредности.

Одбијен је и захтев да се текст под називом “Јеремић: Врх режима преко Миленијум тима отима и Врањску Бању” , уклони са сајта ЈУГпресса.

Миленијум тим је тражио у тужби и да се главној и одговорној уредници Љиљани Стојановић забрани да објављује овај текст ,,што је суд такође одбио.

Ово је прва тужба Миленијум тима против издавача, НВО Центар за демократију и развој југа Србије, и главне и одговорне уреднице ЈУГпреса Љиљане Стојановић који је првостепени суд одбацио.

У међуврем је тужба, под притиском новинарских удружења и јавности, измењена па је Миленијум тим уместо првобитних 100. 000 евра по овој тужби свој захтев за надонаду штете смањио на 100 евра.

Рочиште по другој тужби за овај исти текст, коју су поднели власници Милењум тима Иван Бошњак и Стојан Вујко за “душевни бол” тражећи накнаду штете од два милиона динара је одложене пре неколико дана, јер је Бошњака, који је био у ходнику суда све време, отишао пар минута пре почетка, а адвокат је навео да је имао приватне обавезе.

Миленију тим је тужио оснивача ЈУГпреса НВО Центар за демократију и развој југа Србије и главну и одговорну уредницу Љиљану Стојановић и због објављивања извештаја са прес конференције Народне странке у Лесковцу и по тој тужби су тражили надокнаду од 100.000 евра.

Под притиском јавности, и овај захтев је умањен на 100 евра.

Занимљиво је да је још десетак локалних медија извештавало са ове пресс конференције али је Миленијум тим тужио само ЈУГпрес.

Сем ЈУГпреса, тужени су и Данас, Н1, Њузмакс Адриа, портал Нова.рс. и Не давимо Београд.

До сада се није појавила информације да ли је Миленијум тим тужио и председника Народне странке Вука Јеремића који је говорио на обе ове конференције и изнео оно што је ЈУГпрес, радећи само свој посао медија који извештава у интересу јавности, дословно цитирао у извештајима.

Пресуда којом се одбија тужба Миленијум тима је првостепена и тужилац има право жалбе Апелационом суду.

Ово је и прва пресуда из овог корпуса СЛАП тужби.

Наредних дана ће се знати да ли велика приватна грађевиснка компанија Миленијум тим наставља да мрцвари Регионалну информативну агенцију ЈУГпрес жалбом на ову пресуду.

У сваком случају, оснивача ЈУГпреса и главну и одговорну уредницу очекују још две њихове тужбе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси