Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РЕМ донео одлуку о обустави рада
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2022.

Аутор: РТС Извор: РТС

РЕМ донео одлуку о обустави рада

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) донео је одлуку о обустави рада. Како се наводи у саопштењу, разлози за ту одлуку су бројни, али су кулминирали чињеницом да је последњих дана "озбиљно угрожена независност у раду и безбедност чланова Савета, као и свих запослених у РЕМ-у".

Савет РЕМ-а је саопштио да су годинама уназад "изложени притисцима дела опозиционих политичких странака, независних медија и дела организација цивилног сектора", као и да они "директно угрожавају његову независност у раду".

"Међутим, након што на Конкурсу дозволу нису добиле телевизије Н1 и Нова С, притисци којима је РЕМ изложен могу се упоредити са директним позивањем на линч целе институције и појединаца у њеном саставу. Расписивањем конкурса за тзв. пету дозволу, притисци су прерасли у отворене претње. Без обзира што је Законом забрањен притисак на чланове Савета и запослене у службама РЕМ у процесу одлучивања по конкурсној документацији претње постају све снажније", наведено је у саопштењу.

Истиче се да је на улазу у зграду заменика председника Савета РЕМ данаснацртан кукасти крст, уз акроним РЕМ. Иста нацистичка симболика нацртана је на истом месту и пре неколико месеци.

"Јасно је какву поруку шаљу овакви симболи. Привидно прикривене борбом за медијске слободе, црним екранима и црним кукастим крстовима исписаним на фасадама, ове квази-новинарске, квази-политичке и квази-демократске пошасти призивају духове прошлости, тоталитаризма, једноумља, линча и прогона. Овакви притисци су у директној супротности с основним демократским начелима, која се заснивају на претпоставци о толерисању различитих мишљења и независности институција", кажу у РЕМ-у.

Савет РЕМ апелује на све политичке чиниоце којима је бољитак Србије пречи од личних интереса да стану у одбрану независности Регулаторног тела и да му омогуће несметани рад у складу са законима Републике Србије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси