Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Спортска психолошкиња Саша Средановић се лажно представља јавности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 01. 2023.

Аутор: Стефан Косановић Извор: Фејк њуз трагач

Спортска психолошкиња Саша Средановић се лажно представља јавности

Саша Средановић стекла је велику популарност: већ месецима се, у улози спортске психолошкиње, појављује у десетинама домаћих медија, где говори о спорту, спортистима и спортској психологији, а највише о себи. Да су подаци из њене биографије тачни, медијски публицитет који је стекла био би сасвим оправдан, јер Средановић себе представља као спортску психолошкињу ФК Барселона, односно Барселонине академије Ла Масије, с претходним радним искуством у клубовима Олимпија Љубљана, Атлетик Билбао и Реал Бетис. Из свих ових клубова је – међутим – Трагачу стигао негативан одговор на упит о сарадњи са Сашом Средановић.

Ту није крај: Саша Средановић тврди да је завршила специјалистичке студије спортске психологије на Универзитету у Мастрихту. Реч је о специјалистичким студијама које не постоје, нити су икада постојале. На молбу да разговарамо са Средановић о наводима из њене биографије најпре смо добили претње тужбом од њене ПР менаџерке, а потом је нашој редакцији стигла и опомена пред тужбу од „Адвокатске канцеларије Зејаковић” с логом Адвокатске коморе Београда (АКБ). Та канцеларија не постоји, а злоупотреба логоа пријављена је АКБ.

У тексту који следи представићемо све податке из биографије Саше Средановић који су званично демантовани или су доказано немогући / неверодостојни.

„Head Sport psihologyist” и кафа са Хоакином

У медијима Саша Средановић представља себе као спортску психолошкињу која је дипломирала клиничку психологију на Универзитету у Мастрихту у Холандији, а затим специјализирала спортску психологију на истом универзитету. Напомиње да говори седам језика, да је спортска психолошкиња за цео тим, али да су је у клубу профилисали као психолога за напад.

Наводи да је у почетку радила за мање клубове у Холандији, Немачкој, Швајцарској, а да је онда дошла у Олимпију из Љубљане. Потом је, каже, отишла у Шпанију, где је радила за Атлетик Билбао, па за Реал Бетис, да би је затим након трансфера довела Барселона, односно њена академија Ла Масија. На свом верификованом Инстаграм налогу Саша Средановић тврди да је (обратити пажњу!) „Head Sport psihologyist”.

Често помиње како блиско сарађује са тренерима и фудбалским звездама. Тако, на пример, наводи да је она заслужна што је Ињаки Вилијамс померен са шпица на крило, док са Хоакином Санчезом редовно пије кафе и толико су блиски да је „он њој психолог”. Медијима је испричала и следећу анегдоту: тренер и легенда Барселоне Ћави задиркивао је пољског нападача Роберта Левандовског, рекавши му како се у Пољској више писало де ће Саша Средановић доћи у Барселону него он.

Каже да 15 година ради овај посао, а да је у жижу медијске пажње дошла тако што је пре пар година одлучила да направи семинар спортске психологије у Хотелу Ин.

Колико су веродостојне тврдње Саше Средановић? Анегдоте, свакако, нисмо били у прилици да проверимо, али кључне елементе биографије јесмо. Идемо редом.

Претходна анализа

FakeNews Tragač је средином децембра 2022. године истраживао да ли је Србија „једина европска репрезентација на Мундијалу у Катару која је отпутовала без психолога”. Контактирали смо са медијским представницима европских селекција и у пет од седам пристиглих одговора добили потврду да екипа нема ниједног психолога у стручном тиму.

Лажна информација потекла је управо од Саше Средановић, из њеног интервјуа за Радио-телевизију Србије. Тада смо покушали да проверимо још једну информацију из текста јавног сервиса: да се Средановић налази „на званичној листи најплаћенијих тренера у елитној шпанској фудбалској ЛаЛиги”. Нисмо пронашли такву листу, па смо одлучили да се фокусирамо на друге податке из биографије, али поново безуспешно – о Средановић није било ниједне вести или информације на интернет презентацијама клубова у којима је наводно радила. Одлучили смо да им се обратимо.

Одговори клубова

У упитима које смо послали Олимпији, Атлетик Билбау, Реал Бетису и Барселони реферисали смо на наводе Саше Средановић о ангажману у тим клубовима. Пристигла су сва четири одговора и сва четири су негативна.

Саша Средановић наводи да је потписала уговор с љубљанском Олимпијом и да је тамо провела две и по године. Из тог клуба за Трагач одговарају да, према њиховим евиденцијама, особа под тим именом никада није потписала ниједан уговор с клубом.

Из ФК Атлетик Билбао стигао нам је одговор да су се распитивали о Саши Средановић међу стручњацима из медицинског департмана тог клуба и да се нико од њих не сећа сарадње са особом под именом Саша Средановић. На упит о ангажману Саше Средановић стигао нам је негативан одговор и из Реал Бетиса.

Из Барселоне – где је Средановић наводно тренутно ангажована – веома брзо су нам одговорили да „нико под овим именом (Саша Средановић прим. аут) не ради у Ла Масији”. У даљој комуникацији послали смо Кемију Терезу Оливери, Барселонином службенику за медије, и линк ка Инстаграм профилу Средановић, где у опису стоје информације о ангажману у Барселони / Ла Масији. Стигао нам је идентичан одговор: не, та особа не ради у Ла Масији.

Факултет и мистериозна специјализација

У медијима Средановић истиче да је завршила клиничку психологију на Универзитету у Мастрихту у Холандији, а да се затим специјализовала у области спорта на истом факултету.

Због „Европских смерница за приватност” није могуће добити званичне потврде о статусу студената и дипломаца на Мастрихту, али постоји неколико немогућих и неутемељених тврдњи у информацијама о школовању Саше Средановић.

Прво, на Линкедин профилу Саше Средановић наводи се да је дипломирала на „Маастрихт Университy оф цлиницал псyцхологy“, а таква институција не постоји. На Универзитету у Мастрихту нуде се основне студије психологије на енглеском и холандском језику.

Друго, на званичном сајту овог универзитета не постоје информације о основним, мастер или специјалистичким студијама спортске психологије. Послали смо упит професору Гилу тен Хору, координатору јединог предмета посвећеног спортској психологији на Универзитету у Мастрихту, а он нам је потврдио да специјализација коју Саша Средановић наводи – не постоји, нити му је познато да је у том граду, у некој другој образовној институцији, могуће специјализовати се за спортску психологију. Тренутно чак ни предмет „Sport & Exercise Psychology”, на ком је Тен Хор био координатор, више није активан.

Треће, у разговору за Спутник у емисији „Миљанов корнер” Средановић објашњава како је, да би пријавила дипломски испит, морала имати 3.600 сати рада са спортистима. Уколико бисмо овај број поделили са осам радних сати дневно, добијамо 450 дана рада. Ово је неуобичајено висок захтев за студента основних студија, посебно када се сагледа у контексту захтева који су, на пример, потребни за стицање Европског сертификата за психотерапију, за шта је довољно укупно 3.200 сати теоријског и практичног рада.

Одбијање комуникације: „Пријатељски савјет, не избацај ништа”

Након што је Барселона у одговору за Трагач демантовала да Саша Средановић ради као спортска психолошкиња у Ла Масији, обратили смо се Саши Средановић у покушају да чујемо њену страну, односно добијемо било какав доказ да ради у овом клубу.

Одговор смо, уместо од ње, добили од Секе Средановић, која се представља као Сашина ПР менаџерка. Испрва нам је одговорено да је „Саша у великој гужви и проблемима”, а затим да по уговору не може да даје изјаве за ову сезону. Када смо покушали да њеној ПР објаснимо повод истраживања, већ у другој реченици поменула је тужбу: „Не би ти ишла од нас тужба, већ од надлежних. Пријатељски савјет, не избацај ништа”, писало је у одговору.

На наш последњи покушај да добијемо било какав доказ речено нам је да бисмо „морали да знамо ко је Саша Средановић” и да она „није у обавези да било шта доказује”, а добили смо и савет: „Мој савјет, бавите се својим послом који одлично обављате, Сашу Средановић оставите по страни, да не буде да Вас нисам упозорила”, написала је ПР Сека Средановић.

Упозорење непостојећег адвоката

Недуго након горепоменуте преписке, на мејл главног и одговорног уредника, помоћника уредника, као и менаџерке програма ФакеНеwс Трагача стигла је опомена пред тужбу коју је „по налогу нашег клијента Саше Средановић” упутио извесни адвокат Милош Зејаковић из, како се наводи, „Адвокатске канцеларије Зејаковић”.

У опомени се упућује „посебна нота” новинару који је ступио у контакт са ПР Секом Средановић и стоји да је то опомена пред „покретање поступка међународне тужбе – по предмету увреде, клевете, изношења неистина, повреде приватности, части, морала”.

Документ који нам је достављен путем мејла садржи лого Адвокатске коморе Београда, као и информације да се Адвокатска канцеларија Зејаковић налази у Таковској 46 у Београду. Покушали смо да пронађемо канцеларију и адвоката уз помоћ Гугл претраге – нисмо успели. Били смо и на адреси Таковска 46, а у згради на тој локацији нисмо пронашли ниједну адвокатску канцеларију, нити таблу с именом канцеларије која би на таквом месту морала да буде јасно истакнута. Једна од станарки Таковске 46 рекла нам је да не зна ни за какву адвокатску канцеларију у том комплексу.

Будући да „Адвокатску канцеларију Зејаковић” нисмо могли да пронађемо у регистру Адвокатске коморе Београда, обратили смо се АКБ, где су нам потврдили да адвокат под именом Милош Зејаковић не постоји у њиховој евиденцији, као и да у Таковској 46 нема регистрованих адвокатских канцеларија. Такође, затражили су да им проследимо опомену коју смо добили како би истражили потенцијални случај лажног представљања.

На мејл с којег смо добили опомену послали смо упит, затраживши скен о упису у адвокатску комору. До дана закључивања овог текста на њега нисмо добили одговор.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси