Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шабић: Опужбе Ане Брнабић за допринос медија клану Беливук су атак на слободу и безбедност новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 02. 2023.

Аутор: Бета Извор: Цензоловка

Шабић: Опужбе Ане Брнабић за допринос медија клану Беливук су атак на слободу и безбедност новинара

Некадашњи повереник Србије за информације од јавног значаја, адвокат Родољуб Шабић, оценио је да је данашња изјава премијерке Ане Брнабић да је криминална група Вељка Беливука имала директну подршку истраживачких медија, директан атак на слободу изражавања и слободу медија и индиректан али опасан атак на безбедност истраживачких медија и новинара који у њима раде.

Брнабић је данас изјавила на ТВ Прва да је клан Вељка Беливука имао подршку истраживачких медија, јер су они преносили информације и на тај начин „криминализовали“ сина председника Србије Данила Вучића „јер је клан хтео да ослаби председника“ и да су за то „имали директну подршку истраживачких медија“.

Шабић је у саопштењу навео да је „евидентно“ да се јавни медијски сервиси осетљивим друштвено-политичким темама и вестима баве „само уз уздржавање од било каквог критичког става према носиоцима власти“, док је, са становишта уставног права грађана на обавештеност, важно да независни истраживачки медији о таквим стварима документовано извештавају.

„Кад извештавају објективно и документовано они, са становишта стандарда демократског друштва, раде пожељан и легитиман посао, користе се уставом зајамченим слободама и због тога не би смели бити изложени никаквим негативним рекцијама“, рекао је Родољуб Шабић, који је председник Цивилног одбора за заштиту људских права.

Упркос томе, додао је, истраживачки медији и њихови новинари су већ дуже време предмет организованих напада таблоида који су „блиски власти и од ње финансијски подржани“, и, како је казао, организовано и систематски их нападају и ти медији и неки функционери, називајући истраживачке медије „сарадницима страних амбасада и непријатељима Србије“.

„Чак их и покушавају повезивати са криминалним групама. Али бар до сада их нико, а поготово функционер највишег ранга, није оптужио за директну подршку криминалном клану“, указао је Шабић поводоом изјаве Ане Брнабић.

Шабић је казао да Брнабић није навела ни једну Кривичним закоником инкриминисану радњу када је оптужила истраживачке медије да су пружали „директну подршку Беливуковом клану“, што би, како је рекао, значило да су саучесници, помагачи у извршењу најтежих кривичних дела, дакле да су и сами тешки криминалци.

„А паушалном квалификацијом ‘истраживачки медији’, без навођења и једног конкретног медија, премијерка оптужује све њих“, истакао је Шабић.

По његовим речима, Брнабић је, говорећи о „директном доприносу“, морала да зна да Члан 33 КЗ предвиђа да ће „лица која битно допринесу извршењу кривичног дела, бити кажњена казном предвиђеном за непосредног извршиоца“, што наводи да у конкретном случају клана Беливук подразумева најтеже, вишегодишње затворске казне.

„Лица која су саизвршиоци таквих тешких кривичних дела премијерка је, по КЗ, дужна да пријави надлежном тужилаштву, а у случају да то пропусти, сама врши кривично дело. Будући да за такву пријаву очито нема никаквог основа и доказа, минимум одговорности јавног функционера, али и елементарне пристојности, налаже премијерки да се свим истраживачким медијима и новинарима извини“, рекао је Шабић у саопштењу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси