Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Двадесет година сајта СоИнфо: Опстајемо захваљујући ентузијазму
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2023.

Аутор: Бета Извор: Цензоловка

Двадесет година сајта СоИнфо: Опстајемо захваљујући ентузијазму

“Од почетка нас власт не воли, ма ко у њој био, али ми смо пре две деценије и кренули са идејом да служимо јавном интересу, а не политичарима”, каже у разговору за Цртину рубрику “Грађани имају моћ” Тивадар Фараго, главни и одговорни уредник сомборског портал СоИнфо који је 20. јануара обележио 20 година рада.

Опстати толико дуго, а не пристати да будете део прорежимске медијске сцене није нимало лако. А успех је још већи кад су у питању локални медији какав је Соинфо.орг.

“И ми се суочавамо са сличним проблемима као и други локални медији. Не памтим кад смо добили неку информацију од институција, а да нисмо морали да шаљемо захтев за приступ информацијама од јавног значаја, да се жалимо поверенику кад нам не одговоре и слично. Од тога да покушамо да добијемо изјаву или интервју од неког сомборског функционера готово да смо одустали јер по правилу наилазимо на зид ћутања”, наводи Фараго.

СоИнфо почео је као градски интернет форум 2003. године да би му се убрзо прикључило неколико новинара тадашњег Радио Сомбора.

Данас, поред Тивадара, редакцију чине Сава Мајсторов и Сара Микић, а ту су још и Мирослав Милојичић који води друштвене мреже и Немања Дубравац, који је администратор сајта.

10.000 динара понижења

То да се и локални политичари према независним медијима понашају као и они из државног врха само је један ниво проблема са којим се суочавају. Константно се суочавају са притисцима, чак и претњама и перфидним начинима којима покушавају да им отежају рад.

“Ретки су они који смеју да се рекламирају код нас. И овако је на локалу тај маркетиншки колач мали, а онда је за вас, ако сте професионални и независни, он још мањи због чега смо приморани да се окрећемо пројектном финансирању.”

Међутим, кад су у питању конкурси за суфинансирање медијског садржаја ни ту ситуација није боља.

“СоИнфо је на једном конкурсу од Града Сомбора добио 10.000 динара. Бројем и словима – десет хиљада динара. Ми смо одбили да примимо тај новац јер је то понижавајуће, а неки други прорежимски медији добили су неупоредиво више. Прошле године су нам доделили већу суму, али су онда кренуле дискредитације по друштвеним мрежама, типа, како ћемо ми тај новац потрошити на дрогу и сличне ствари. И тада смо такође одлучили да тај новац не узмемо”, прича Фараго.

Уз све то, један од чланова редакције готово већ годину дана тачно у пет до поноћи добија мистериозни позив.

“Све је пријављено полицији и оператерима, али се ништа по том питању не дешава, а то се понавља готово свакодневно.”

Забрањени у градској управи

Поред тога што већ одавно не добијају позиве да извештавају са догађаја које организује локална самоуправа, главни и одговорни уредник СоИнфа наводи још један пример како покушавају да их ограниче.

“Преко интернет мреже у згради локалне самоуправе не можете да приступите нашем сајту. Кад укуцате соинфо.орг у браузер, наш сајт се неће појавити. И како у време кад свако има интернет на свом телефону, овај потез назвати?”

Смењен после њиховог писања

Да поред Сомбораца и политичари прате о чему СоИнфо пише, Фараго наводи као пример то да није реткост да је неки комунални проблем био решен убрзо након што су они о њима писали.

“Било да се радило о некој рупи на путу или оштећеној огради која штити бициклисте, из тих неких ситних примера можемо да закључимо да то ипак и неко из власти чита. Такође, повереник владајуће странке за Сомбор је смењен после нашег текста. Е сад, да ли баш због тога или опште климе… али тако се потрефило.”

Локални медији су веома важни и ако се, како каже Фараго, нешто не уради да бар ти конкурси буду поштени, питање је да ли ће и како опстати.

„То би значајно олакшало живот медија на локалу, да не кажем да би било добро и кад би маркетиншке агенције више пажње обратиле на нас. Да се не лажемо, да нема ентузијазма нас који ово радимо, да не постоје наши другари програмери који нам помажу око одржавања сајта, СоИнфо не би постојао 20 година. А чини ми се да и други локални медији опстају пре свега захваљујући ентузијазму новинара“, истиче Тивадар Фараго.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси