Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ИФЈ/ЕФЈ покренули нову кампању прикупљања средстава за подршку украјинским новинарима на терену
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

07. 02. 2023.

Аутор: ЕФЈ/ НУНС Извор: Цензоловка

ИФЈ/ЕФЈ покренули нову кампању прикупљања средстава за подршку украјинским новинарима на терену

Међународна и Европска федерација новинара (ИФЈ/ЕФЈ) покрец́у нову кампању прикупљања средстава за подршку украјинским новинарима на терену. 24. фебруара 2023. навршава се годину дана откако је Русија извршила инвазију на Украјину.

Украјина је постала најсмртоноснија земља за новинаре 2022. године са 12 колега убијених током свог рада, према Листи убијених ИФЈ-а, а потребе су огромне.

Рат и даље бесни и утиче на све димензије живота новинара, од све вец́е несигурности, до потребе за заштитном опремом и сигурносном обуком и хуманитарном помоћи за оне који су приморани да побегну.Као одговор на ванредну ситуацију, ИФЈ и ЕФЈ су у марту 2022. године покренули посебан Фонд за безбедност како би пружили кључну подршку нашим двема подружницама у Украјини, Националној унији новинара Украјине (НУЈУ) и Независном синдикату медија Украјине (ИМТУУ). Апел за хитне случајеве био је јасна илустрација међународне солидарности.

Обезбедио је огромну подршку, не само у смислу прикупљеног новца – највише што смо икада прикупили у било којој апелацији – већ и практичне помоћи коју су пружили наши филијали и новинарска заједница широм света. Захваљујући нашем партнерству са Унеском, успоставили смо шест центара новинарске солидарности широм Украјине, којима управља НУЈУ, који служе као привремени радни простор за новинаре, омогућавају им приступ психолошкој и правној подршци, заштитној и медицинској опреми, као и смештај. обуке о безбедности и првој помоћи, између осталих услуга.

Међутим, рат се одуговлачи и новац је на измаку. Украјинским новинарима је потребна наша подршка више него икада, а то је могуц́е само уз вашу подршку и солидарност.

Молимо вас да донирате Фонду за безбедност новинара ИФЈ/ЕФЈ у Украјини како бисте подржали украјинске новинаре којима је потребна.

Преузмите и делите визуелне елементе кампање на енглеском и француском језику.

Додајте лого наше кампање на главну страницу ваше веб странице да бисте подржали кампању прикупљања средстава ИФЈ-ЕФЈ.  Означите #SupportUkrainianJournalists као и @IFJGlobal i @EFJEurope на Твитеру, Фејсбуку, Инстаграму.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси