Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Вучићевић неће ићи у затвор, живи били па видели“: Саговорници Данаса о најави власника Информера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 03. 2023.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Вучићевић неће ићи у затвор, живи били па видели“: Саговорници Данаса о најави власника Информера

Уместо да као сав нормалан свет кога суд осуди на новчану казну, исту и плати, власник Информера Драган Вучићевић одличио је да оде у затвор. Притом се не скидајући са ТВ екрана режимских телевизија глумећи жртву коју “држава тера на робију” због неколико твитова.

Сликање по телевизијама му очигледно није било довољно, па је са насловнице викенд издања Информера поновио то исто, а у ауторском тексу завапио:

“Морате прочитати! Драган Ј. Вучићевић, претпоследњи текст пред одлазак у затвор: Мени робија због твитова о Југославу и Жаклини, а њима за болесне лажи награде и ордени!?

У време које они, жути хејтери, проглашавају за најцрњу диктатуру, док се свакога дана свим силама упињу да сами себе представе као невине жртве злог Вучића, позив за издржавање затворске казне од свих новинара добио сам ја, и то по тужбама њих, ‘слободних и независних’!?!”.

Овом заменом теза Вучићевић пренебрегава чињеницу да је правоснажно осуђен на новчану казну у износу од 200.000 динара, због неистина и увреда које јавно упутио новинару Југославу Ћосићу, да је одбио да је плати, па је сходно томе казна преиначена на затворску, као и код свих новчаних казни где осуђени одбију да плате.

Притом тај новац не дугује новинару који га је тужио, већ држави. То у Вучићевићевом вапају “пред одлазак на робију” не можете прочитати, јер не само што жели да себе представи као жртву “жутог правосуђа”, већ и борца за истину, за разлику од “тајкунских” медија и њихових новинара.

Вучићевић још увек има шансу да избегне затвор, уколико плати казну до 3. априла, када је позван на одслужење. Саговорници Данаса су уверени да ће главни и одговорни уредник Информера управо то и учинити.

Адвокат Виктор Гостиљац каже да би прихватио опкладу да Вучићевић, после његове медијске експлоатације позива на издржавање казне, ипак неће отићи у затвор.

– Он ће то лако решити плаћањем новчане казне која је, у складу са законом, замењена казном затвора коју осуђени није платио у остављеном року. За кривично дело Увреде није предвиђена казна затвора па му није могла бити ни изречена. Дакле, ради се о замени теза са циљем да се збуне неупућени и да се добије ореол жртве – истиче Гостиљац.

Наш саговорник додаје да би поштовао став Вучићевића уколико би рекао да неће да плати казну јер сматра да није крив, и да ће отићи на издржавање казне упркос могућности да је избегне.

– Међутим, не верујем да је он од таквог материјала. Живи били па видели – поручује Гостиљац.

Адвокат Владимир Тодорић такође сматра да је ово што Вучићевић ради – јефтина представа.

– Он и данас може да плати казну без обзира на позив за служење казне затвора. Свако ко не плати новчану казну добија затвор а то важи чак и за саобраћајне прекршаје. Изабрао је да се оглуши о наредбу суда да би од себе направио Нелсона Манделу. Пуно среће му желим у том покушају. Ко зна, можда ће сва новинарска удружења широм Србије и Европе устати о одбрану слободе Драгана Ј. Вучићевића – наводи Тодорић.

Власник Информера, иначе, сматра да му је пресудом укинуто неприкосновено право слободе говора. 

Цео текст можете прочитати у дневном листу Данас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси