Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Градска власт финансира четири телевизије из Ниша
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 03. 2009.

Извор: Блиц - Србија

Градска власт финансира четири телевизије из Ниша


ЛЕСКОВАЦ - Четири нишке телевизије, „Зона“, ТВ 5, „Коперникус“ и „Белами“ убудуће ће из буџета комшијског Лесковца месечно добијати по 50.000 динара. Одлуку, на предлог још увек актуелног градоначелника, усвојили су градски већници без дискусије, уз један глас против.

То је први пут у историји Лесковца да се финансирају телевизије ван подручја града, што је изазвало бурну реакцију политичара и појединих лесковачких медија.

Градоначелник Цветановић није објаснио шта ће Лесковац добити додељивањем новца нишким телевизијама, од којих три имају регионалну фреквенцију, а једна се емитује преко кабловске мреже, него је рекао да се на тај гест одлучио зато што је Телевизија Лесковац одбила понуђених 250.000 динара из буџета на месечном нивоу.

Објашњење нисмо могли да добијемо ни од нишких телевизија, јер су директори били ван својих канцеларија, а поједини уредници информативног програма још нису чули за донаторство из Лесковца, али је зато редакција градског Радио Лесковца бурно реаговала.

У јучерашњем саопштењу тог радија, најстаријег електронског медија на југу Србије, прозива се „одлазећи“ градоначелник Цветановић за додатно завлачење руке у џепове Лесковчана, у тренутку када новинари у том радију не примају плате скоро пет месеци.

- С правом верујемо да ће оваква исхитрена одлука о финансирању четири нишка електронска медија бити поништена. Лесковац није ни касаба одсечена од света, ни тунел, ни ћепеник. Лесковац има своје медије који не очекују, ваљда, да их финансира град Ниш - наводи се у саопштењу радија на чијем челу је Олгица Петровић (СПС).

Реаговала је и главна уредница ТВ Лесковац Наташа Ђорђевић, која каже да се новац из буџета последњих дана расипа, а да су градске власти сада почеле да га дају и комшијама.

- Не кажем да треба кварити односе са комшијама, али не верујем да код нас баш толико прелива па се прешло код комшија. Великодушно, нема шта, само у име чега. Можда се одлазећи градоначелник до те мере одомаћио на нишким медијима па је заборавио да нисмо из исте авлије, или су 50.000 месечно улазница за многобројна позирања последњих месеци - каже Ђорђевићева.

На седници већа, које је, по свему судећи заседало последњи пут у истом саставу, донесена је одлука о подели новца и лесковачким приватним телевизијама. Тако су, на пример ТВ „Клисура“ и „Студио МТ“ добиле по 150.000 динара месечно, а К-1 и ТВ Лесковац по 250.000 динара. ТВ Лесковац је, међутим, одбио новац уз образложење да је са градоначелником раније била договорена већа сума за телевизију, односно 400.000 динара и 50.000 за недељник „Панорама“, који издаје та медијска кућа.

- Градоначелник није одржао реч, а подела је извршена без икаквог критеријума - каже Ђорђевићева.

Шеф одборничке групе ДС и народни посланик Живојин Станковић такође сматра неразумном одлуку о финансирању медија из других градова.- Да ли то значи да постоји могућност склапања уговора о финансирању медија са националним фреквенцијама. Можда можемо да дамо понуду и ЦНН-у - пита се Станковић.

Антрфиле : Данас смена власти

За данас у 11 сати заказана је седница Скупштине града Лесковца на којој ће нова коалиција (ДС, Г17-СНС, НС, и СПС-ПУПС-ПСС-СДП) преузети власт. У опозицији ће остати само СРС и ДСС. У ДС кажу да ће нова власт избрисати нишке медије са списка финансирања и да ће направити нови, транспарентни списак за лесковачке медије.

М. Ивановић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси