Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  УНС и Курир: Одужимо се херојима албанске голготе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 05. 2023.

Аутор: Јелена С. Спасић Извор: Курир

Завршавамо маузолеј на Виду, грађани бирају униформе за српске војнике

УНС и Курир: Одужимо се херојима албанске голготе

Акција Курира и УНС „Одужимо се херојима Албанске голготе“, којом ћемо да израдимо и поставимо две бронзане статуе српских војника на улазу у спомен-костурницу, улази у завршну фазу захваљујући Министарству за рад с Николом Селаковићем на челу

За бронзане српске војнике, који ће пред маузолејом на острву Видо одавати вечну стражу јунацима који почивају у спомен-костурници и у „плавој гробници", ускоро ћемо да бирамо униформу. Тиме ћемо се, коначно, после осам и по деценија од изградње спомен-костурнице, у пуном смислу одужити славним прецима. Прецима који су прошли Албанску голготу у зиму 1915/16, али их је смрт стигла на грчком острву спаса Крфу и оном смрти Виду.

Красновљев пројекат

Маузолеј ће бити комплетно завршен по пројекту чувеног Николаја Краснова. Акција Курира и УНС „одужимо се херојима Албанске голготе" улази у завршну фазу захваљујући Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања с Николом Селаковићем на челу. 

Две бронзане статуе српских војника од по 3,5 метара висине, на које више од 80 година чекају постаменти на улазу у спомен-костурницу, никада нису израђене јер је комплетан завршетак маузолеја омео почетак Другог светског рата. Курир и УНС су већ покренули акцију добровољног скупљања прилога за њихову израду и постављање, а до сада је на наменским рачунима УНС прикупљено 2.438.322,54 динара и 1.058,31 евро (груби прорачун Републичког завода за заштиту споменика културе из 2015. био је да је потребно око 128.000 евра (сада ће Завод радити нову процену), а на страници www.uns.org.rs подаци су о донацијама. Акција ће сада бити завршена у склопу ширег пројекта реконструкције и санације спомен-костурнице, коју на иницијативу министарства изводи Републички завод за заштиту споменика културе. 

- Пре свега, велика захвалност листу Курир и Удружењу новинара Србије на иницијативи да импозантни маузолеј, који је грађен тридесетих година прошлог века, не само буде саниран и реконструисан, на чему ћемо ускоро да радимо, већ и до краја реализован по пројекту Николаја Петровича Краснова, великог руског архитекте који је био и дворски архитекта краља Александра Карађорђевића - каже за Курир министар Селаковић. 

Краснов је пројектовао и да с леве и десне стране улаза у маузолеј буду статуе српских војника на вечној стражи палим јунацима за ослобођење и уједињење нашег народа. 

Ковид све зауставио 

Светиња нашег народа на Виду, наглашава Селаковић, већ дуже време није била изложена темељној и озбиљној реконструкцији. 

- За стогодишњицу победе у Великом рату сређена је спомен-костурница на гробљу Зејтинлик, а следећа је требало да буде она на Виду. Пре више од три године урађен је пројекат санације и реконструкције, али је пандемија зауставила реализацију. И зато је министарство данас, када је ковид већ за нама, покренуло иницијативу код Завода да ураде опсервацију стања спомен-костурнице и, ако је потребно, ревизију постојећег пројекта реконструкције и санације - објашњава Селаковић.

- На нама је да данас, завршавајућ и то дело, разрешимо дилеме које су наизглед у детаљима, али су ти детаљи веома битни. На основу сачуваних Красновљевих скица не можемо да утврдимо каква је униформа бронзаних војника. Непосредно пред Други светски рат спроведен је конкурс за то решење, али материјали нису сачувани. Наши војници су на почетку Првог светског рат носили униформу модела из 1908. године, као у филму „Марш на Дрину“, у чијем саставу је била и шајкача. Из рата су изашли у француској „blue horizon" униформи, које смо купили када је наша војска отишла на Солунски фронт. На шлему М15 типа „адријан“, уместо француског дијаграма РФ, стајао је српски државни грб - објашњава Селаковић, па истиче: 

Холограми 

- Намера нам је, а захваљујући иницијативи Курира, подржаној од УНС, да паралелно са припремом реконструкције и санације спомен-костумице радимо и на идејном решењу изгледа униформи, у шта желимо да укључимо наше грађане. Идеја нам је да на та два постамента на којима треба да стоје статуе поставимо холограмске представе наших војника у неколико варијанти, рађене у складу с упутствима стручњака, те да спроведемо анкету да грађани сами одаберу у каквој би униформи требало да буду бронзани војници. 

Завод почиње са опсервацијом постојећег стања, затим са ажурирањем пројекта реконструкције, а план министарства је да до краја лета буду постављене холограмске представке војника. 

- Желим да захвалим свима који су до сада дали прилог за израду статуа и да нагласим да ће држава сносити све преостале трошкове, чији ћемо тачан износ знати након извештаја Завода. Књига донора биће изложена у маузолеју по завршетку пројекта. Дужност државе је да води рачуна о својим ратним војним меморијалима, било да се они налазе у Србији или ван њених граница - истиче Селаковић. 

А ми додај емо да ће Курир и УНС о утрошку средстава с рачуна УНС обавестити јавност када буду искоришћени за реализацију пројекта израде и постављања статуа. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси