Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медији поздрављају мере Владе, али истичу да оне нису довољне
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2009.

Извор: Борба

Медији поздрављају мере Владе, али истичу да оне нису довољне


Представници медијских удружења оценили су јуче да је пакет помоћи медијима који је усвојила Влада Србије „позитиван корак“ напред, али да неће бити довољан јер медијске куће тону у све дубљу кризу.

Председник Асоцијације независних електронских медија (АНЕМ) Саша Мирковић је, на конференцији за новинаре, поздравио одлуку владе да додели субвенционисане кредите медијима, али је указао да је питање које ће чланице АНЕМ моћи да испуне критеријуме за њихово добијање.

„Предвиђених 60 милиона динара помоћи медијима реално није висока сума новца имајући у виду број медија и проблеме с којима се суочавају“, казао је Мирковић. Он је оценио да су мере Владе „позитиван корак напред“, иако неће донети револуционарни бољитак медијима.

Адвокат АНЕМ Слободан Кремењак, такође је поздравио одлуку владе да помогне медијима, али је истовремено замерио што то није учињено раније, пре него што је дошло до драматичних догађаја у медијима.

Кремењак је изразио и забринутост због немогућности извесног броја електронских медија да плате накнаде за емитовање програма Републичкој радиодифузној агенцији (РРА) и указао да је због тога могуће да ће још радио и ТВ станица остати без фреквенције.

Заменик председника Савета РРА Горан Караџић подсетио је да је одлуком владе накнада за националне емитере програма смањена за пет одсто, а за локалне од 20 до 50 одсто. Према његовим речима, просечно смањење накнаде за локалне емитере је 32 одсто, с тим што је накнада београдским емитерима умањена за 0,15 одсто.

Караџић је казао да ће РРА и у наредном периоду наставити да шаље опомене емитерима који закасне месец дана са плаћањем претплате Агенцији, јер РРА сматра да је то бољи начин од чекања да се медијима дугови гомилају и да после не могу да их врате.

Председник Управног одбора РАТЕЛ-а Јован Радуновић казао је да је та агенција прихватила да промени правилник о накнадама и изразио очекивање да ће Влада Србије прихватити да смањење накнаде електронских медија РАТЕЛ-у буде линеарно и да износи пет одсто. Радуновић је навео да су емитери тражили и да плаћају на рате накнаде и додао да се РАТЕЛ с тим предлогом слаже.

Антрфиле : Заплена опреме пиратским станицама

Републичка радиодифузна агенција је недавно, поводом пирата који угрожавају рад електронских медија с легалном фреквенцијом, упутила предлог министарствима правде и телекомуникација да се у Кривични законик и Закон о телекомуникацијама уведе одредба која би омогућила заплену опреме радио станицама које нелегално емитују програм. Караџић је казао да РРА још није добила одговор министарстава на те предлоге, али да је уверен да ће државни органи учинити максимум да се пиратерији стане на пут.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси