Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Кабловска тв без ХРТ, ОБН, РТЛ?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 06. 2009.

Извор: Политика

Кабловска тв без ХРТ, ОБН, РТЛ?


Гледаоци из Србије могли би ускоро да буду ускраћени за програме телевизија ХРТ, ОБН, РТЛ и других који се емитују из окружења а посредством домаћих кабловских дистрибутера. Реч је о каналима које већина КДС кућа има у својим пакетима, али проблем је што ТВ станице чији се програм може видети у нашој земљи немају купљена ауторска права за Србију.

– То јесте проблем на коме ћемо радити током лета и надам се да ћемо га веома брзо решити на начин који ће можда засметати гледаоцима у Србији. То значи да се такви лиценцни програми не могу емитовати с обзиром да за њих нису купљена ауторска права за Србију. Такве најаве углавном изазову револт гледалаца, али суочени смо и са законом као и револтом домаћих националних емитера који оправдано замерају због тога – рекао је Горан Караџић, заменик председника Савета Републичке радиодифузне агенције, на јучерашњем скупу о мерама владе за помоћ медијима.

Иако недавни владин пакет као једну од мера наводи и сузбијање пиратских станица, представници РРА и Ратела очекују да изменама закона добију овлашћење (које сада немају) да одузимају опрему од нелегалних емитера.

Слободан Кремењак, адвокат, каже да се заборавља да је ометање радио и ТВ програма кривично дело и уколико пиратске станице праве сметње легалним емитерима, за то је и сада могућа затворска казна па и одузимање предајника.

Саша Мирковић, председник Анема који окупља 120 радио и ТВ станица, донети пакет владиних мера за помоћ медијима оцењује као позитиван корак. Међутим, како је рекао, велико је питање ко ће од чланова ове Асоцијације моћи да испуни услове за добијање субвенционисаних кредита. Како је влада за помоћ медијима наменила и 60 милиона динара из буџета, Мирковић сматра да је потребно да се што пре утврде критеријуми по којима ће се та средства расподелити.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси