Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Губиташи, а деле лекције
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 07. 2009.

Извор: Глас јавности

Губиташи, а деле лекције


БЕОГРАД - Телевизија Б92 у протекле четири године остварила је губитак од око 7,5 милиона евра и према свим правилима тржишне утакмице одавно би требало да објави банкрот и прекине емитовање програма. Према подацима са сајта Агенције за привредне регистре, 2005. године ова телевизија остварила је губитак од чак 72,774 милиона динара, следеће године губитак је нарастао на читавих 158,821 милиона динара, док је 2007. годину Б92 окончао са губитком од 196,598 милиона динара.

Вест о хапшењу Радована Караџића, која је обележила 2008. годину, за менаџмент Б92 значила је губитак од чак 248,329 милиона. Тако, укупан губитак ове телевизије за поменуте четири године износи 676.522 милиона динара, односно, зависно од курса евра, који је у овом периоду осцилирао између 75 и 95 динара, губитак Б92 креће се од 7,5 до 9 милиона евра.

Упркос свему наведеном, ова телевизија наставила је да послује захваљујући милионским износима које су им протеклих година уплаћивала државна предузећа, а пре свих Нафтна индустрија Србије. Поред спонзорских уговора које су одобравали политичари у управним одборима јавних предузећа, ТВ Б92, с времена на време,добија донације из иностранства, али и помоћ појединих домаћих тајкуна попут Слободана Вучићевића. Ипак, највећи пријатељ Телевизије Б92 је потпредседник Владе Србије Млађан Динкић, који, поред функције у влади, „савесно“ обавља и дужност председника Управног одбора Фонда за развој Србије. Овај фонд је, према речима директорке Оливере Божић, Телевизији Б92 одобрио кредит од 42 милиона динара.

С друге стране, новинар Курира, који се сектору кредита Фонда представио као власник фирме која последње четири године остварује губитак, покушао је да добије помоћ државе у виду кредита од 50 милиона динара, али није наишао на разумевање као Б92.

- Немојте да губите време и да подносите захтев, највероватније нећете добити кредит - рекла је љубазна службеница.

На питање новинара да ли може да се добије било какав кредит с обзиром на губитак од осам милиона евра, службеница је затражила информације о пословним приходима и губицима, после чега је добила званичне податке са сајта АПР који се односе на РТВ Б92. После тога службеница се насмејала и рекла да су шансе за добијање кредита никакве.

Шансе за Б92 су, међутим, биле више него добре јер је одобравање кредита овој телевизији предложила лично министарка за Национално-инвестициони план Верица Калановић, члан странке Г17 плус.Према речима директорке фонда Оливере Божић, кредит који је одобрен Б92 је заправо суфинансирани кредит у коме је Фонд одобрио 42 милиона са каматом од један одсто, док је Комерцијална банка, у којој је државни капитал већински, одобрила 98 милиона динара средстава овој телевизији.

- Б92 није био у обавези да фонду подноси било какав пројекат јер кредит одобрава банка, док Фонд само учествује у делу кредита - објаснила је Божићева.

Новинар Курира је после објашњења Божићеве позвао Комерцијалну банку и представио се као привредник чија је фирма у последње четири године остварила губитак од око осам милиона евра и затражио кредит.

- Уколико сте остварили толики губитак, не можемо да вам дамо кредит. Ви сте са толиким губицима у тако дугом периоду од стране Народне банке Србије (НБС) аутоматски сврстани у категорију (Г) и по прописима НБС не можемо да вам дамо кредит - рекао нам је службеник ове банке, чији је менаџмент такође повезан састранком Г17 плус, која је преко својих министарстава у Влади Србије утицала да на одговорна места буду постављени њој одани људи.

Антрфиле :
Очи у очи са Б 92

- Желим да се захвалим новинарки Б 92 Ивани Момчиловић, која ми се јавила и омогућила ми да одговорим на сва њена питања уживо као гост у данашњим Вестима ове телевизије. Тражио сам да се јавно сучелим у директном преносу пред њиховим камерама са Млађаном Динкићем, али ми је она рекла да то не може да обезбеди. На моју велику жалост - каже покретач Курира Радисав - Раја Родић.

Курир није мафијашки лист

Божидар Ђелић демантовао је наводе Телевизије Б92 да је Курир поистоветио са часописима који су били повезани са земунским кланом.

- Ђелић јесте гостовао у емисији „Кажипрст“ и јесте рекао да постоје интересне групе које преко разних таблоида пласирају информације у јавност, али ниједном речју није споменуо Курир, нити је рекао да сте ви мафијашки лист, такву вест јесте емитовала Б92 у поподневним вестима, али је Ђелић одмах реаговао и тражио да је скину са програма и интернет сајта Б92. Већ у вечерњим вестима таинформација више није емитована, а скинута је и са њиховог сајта - објаснили су нам у Ђелићевом кабинету.

Питања за Верана Матића и Млађана Динкића


Поштовани колега Матићу, према званичним подацима Агенције за привредне регистре, ваша кућа је остварила губитак од укупно 676.522 милиона динара у последње четири године. Како сте успели да добијете кредит од 98 милиона динара од Комерцијалне банке када интерним прописима те компаније и Народне банке Србије то званично није могуће? Од Фонда за развој такође сте добили 42 милиона кредита. Којом хипотеком икојом банкарском гаранцијом сте гарантовали враћање ових средстава? Поштовани потпредседниче Владе Србије, Фонд за развој републике Србије, у коме сте председник Управног одбора, одобрио је РТВ Б92 кредит од 42 милиона динара, иако је ова телевизија у протекле четири године остварила губитак од око 7,5 милиона евра. Захтеве других фирми са оваквим губицима Фонд редовно одбија. Зашто сте одобрили овакав изузетак када је Б92 у питању? Да ли вам је Веран Матић обећао подршку и савезништво угушењу медија који нису по вашој вољи? Да ли сте утицали и на менаџмент Комерцијалне банке да противно прописима НБС Телевизији Б92 одобри кредит од 98 милиона динара?

В. Станић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси