Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршена обука новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 11. 2009.

Извор: Политика

Завршена обука новинара


„Уз помоћ Би-Би-Сија поништили смо све негативне етикете које су ишле уз ову кућу, почев од ТВ Бастиље, до државне телевизије”, рекао је јуче генерални директор РТС-а Александар Тијанић на конференцији за новинаре одржаној у овој медијској кући поводом завршеног програма Би-Би-Си обуке за РТС.

Винсент Дежер, шеф мисије Европске комисије у Србији, рекао је да је овим пројектом РТС добио најбоља искуства Би-Би-Сија.

– Наш посао у ЕУ је да помогнемо медије у Србији и да бисмо побољшали њихов квалитет инвестирали смо већ више од 70 милиона евра – рекао је Дежер, додавши да ће та пракса бити настављена, јер „желе да виде квалитетније информације које се дају грађанима Србије о ЕУ”.

Тијанић је додао да је обука помогла да се унапреде знања новинара РТС-а, уредника и менаџмента, али да је ипак највећа помоћ у томе што је са овом обуком „легализован РТС у делу јавног мњења где није био легализован”.

Програм Би-Би-Си обуке за РТС трајао је више од две године с циљем да се РТС-у помогне да у транзицији постане прави јавни сервис, а обухватао је тренинг у радио и телевизијском новинарству, менаџменту, као и серију студијских путовања.

Према речима Бојана Бркића, заменика главног и одговорног уредника Информативног програма РТС-а, циљ овог новинарског тренинга био је да се постигну „исти стандарди” који подразумевају да је главна пажња у информацији сада усмерена на слику, као и на то да се текстови пишу разумљивијим језиком, да има мање протоколарног извештавања са прес-конференција, а више оног из свакодневног живота.

Он је нагласио да је овај програм обухватио и обуку у дописништвима по Србији.

Ентони Хаусон и Расел Писгуд, главни инструктори Би-Би-Сија, сложили су се са чињеницом да се у односу на период од пре две године сада може приметити значајна разлика у радио извештајима у које су унете значајне новине, посебно наглашавајући аспект занатског знања. Расел и Ентони оценили су да се РТС високо котира у региону и да би требало да постане медијска кућа која ће овде да поставља стандарде.

Г. Поповић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси