Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Поручили су ми да одаберем ковчег, али се не плашим
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

08. 12. 2009.

Извор: Блиц

Поручили су ми да одаберем ковчег, али се не плашим

Настављам да радим епизоде о вођама екстремних навијача, а цео случај су преузели адвокати Б92, каже Бранкица Станковић. За претње до осам година затвора

Београд-Новинарка Бранкица Станковић добила је полицијско обезбеђење после претњи смрћу упућених преко интернета, али и преко графита на зидовима, након емитовања прве епизоде серијала „Инсајдер“ под насловом „(Не)моћ државе“ о вођама екстремних навијачких група.

- Утврђујемо са ког компјутера и ко је послао претеће поруке. Надамо се да ћемо убрзо идентификовати те особе јер сваки рачунар има свој „потпис“. Ти који прете за сада су осумњичени за угрожавање сигурности. У међувремену, министар је одлучио да ауторка серијала добије полицијско обезбеђење, које је већ поред ње - кажу у МУП-у.

Ауторка „Инсајдера“ Бранкица Станковић, упркос бројним претњама које су пристигле, наставља рад на серијалу.

- Једна од последњих претећих порука која је пристигла јесте да „одаберем ковчег“. Али, настављам да радим. И то најнормалније. Не плашим се. Али први пут од када радим серијал имам полицијско обезбеђење. Страшно је то да у Србији, у 2009. новинари свој посао раде под полицијским обезбеђењем - рекла је за „Блиц“ ауторка „Инсајдера“.

Она је напоменула да су бригу о целом случају преузели адвокати Б92, и објаснила да је и раније било претњи екипи.

- Законом је прописано да ако неко прети да ће угрозити живот и тело председника Србије, посланика, чланова Владе, судија, тужиоца и новинара казниће се од једне до осам година затвора - каже за „Блиц“ државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Он наводи да су изменама Кривичног законика, које је предложило Министарство правде и које су ступиле на снагу 15. септембра, новинари законски заштићени.

- Новинари спадају у групу занимања која се баве послом од јавног значаја и имају повећани ризик за безбедност, као што су још образовање, јавни превоз и здравље људи - објашњава Хомен.

Екипа „Инсајдера“ је, да подсетимо, и током емитовања претходних серијала добијала претње. Најжешће претње су добијали за време серијала о мафији у фудбалу, емитованом почетком 2008.

Након ове последње емисије, хулигани који се крију иза навијачких група и иза потписа „делије са севера“, „навијачи Рада“ и „гробари“, упутили су претње силовањем, клањем, убиством на профил емисије на „Фејсбуку“, али и на адресу „Фан клуба Бранкица Станковић“.

У емисији је поменуто да је против хулигана поднето 289 кривичних пријава, и то због најтежих кривичних дела, али да по правилу није долазило до правоснажних пресуда.

Б92 је од власти затражио да „обезбеде услове у којима ће новинари Б92, али и свих других медија у Србији, моћи да извештавају јавност о ономе о чему јавност има интереса да зна, без страха за свој живот и своју личну безбедност“.

У саопштењу Б92 наведено је и „претеће бруталне, вулгарне и примитивне реакције припадника и симпатизера ових криминалаца и насилника говоре да се они и даље осећају сигурни, безбедни од руке правде“.

Антрфиле : Новинарска удружења траже заштиту

Удружење новинара Србије затражило је јуче од полиције и надлежних органа да заштите новинаре „Инсајдера“ због учесталих претњи, као и да се резултати истраге у најкраћем року јавно саопште. УНС подсећа да Кривични законик од августа новинарски посао третира као посао од јавног значаја и да омогућава строже кажњавање.

И Асоцијација независних електронских медија затражила је од надлежних да новинарима Б92 пруже заштиту. Упозорили су да поруке председника Бориса Тадића и министра Ивице Дачића да неће толерисати насиље, нису дале резултате, већ да су претње постале бруталније.

Ана Ж. Аџић, Вук З. Цвијић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси