Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Умерена тишина до правоснажности пресуде?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 12. 2009.

Извор: Дневник

Умерена тишина до правоснажности пресуде?


Новинари могу да, и пре правоснажности пресуде, коментаришу судски поступак и несметано извештавају са суђења, али не смеју да, као и остали учесници у поступку и било која личност, вређају и(ли) омаловажавају суд и судије, крше претпоставку невиности окривљеног, прејудицирају исход и „навијају“ у правцу доношења било какве пресуде – може се, у најкраћем, извести закључак након округлог стола у организацији Удружења новинара Србије на тему „Смеју ли новинари да коментариш у суђења после најновијих измена Кривичног законика?

“Нажалост, чини се да ствари ни изблиза нису тако једноставне, те да ће фамозни члан 336а КЗ-а, уколико остане такав какав јесте, и даље остављати бројне недоумице. „Ко за време трајања поступка пред судом, а пре доношења правоснажне судске одлуке, у намери да повреди претпоставку невиности или независности суда, даје јавне изјаве у средствима јавног информисања, казниће се затвором до шест месеци и новчаном казном“ – каже поменути члан.

Чак и површном анализом постаје јасно да ту није све баш најјасније. Дилеме су, свако из свог угла, покушали да разреше учесници округлог стола: државни секретар у Министарству правде Слободан Хомен, заштитник грађана Републике Србије Саша Јанковић, председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић, председник Адвокатске коморе Србије Драгољуб Ђорђевић и адвокат Зденко Томановић.

Слободан Хомен сматра да новинари не треба да брину јер се изузетно ретко дешава да неко од њих предвиђа судску одлуку или навија за неког учесника у поступку.– Суд би, по члану 336, морао да докаже намеру новинара да се окривљени оштети, суд увреди или омаловажи и слично, али мислим да то није једноставно – рекао је Хомен.

Са становишта заштитника грађана Саше Јанковића, ако би се спорна одредба примењивала, то би значило да Србија треба да ћути о свему што је у правосуђу актуелно. Он је најавио да би устао у заштиту новинара уколико би се нашли на удару члана 336а.

Међу дискутантима је од почетка провејавало мишљење да је овај члан „убачен“ у закон од судија и носилаца правосудних функција.

Износећи своје мишљење о овој теми, судија Драгана Бољевић је рекла да се у Србији неретко дешава да се претпоставка независности суда „не крши, него гази“, те да махом политичари дају себи за право да оцењују компетентност суда и судија и да по свом нахођењу коментаришу судски поступак. Њен став је да се судске одлуке могу коментарисати тек када постану правоснажне, а никако док траје суђење.

Адвокат Драгољуб Ђорђевић, пак, сматра да се спорни члан КЗ-а не односи на политичаре, већ на адвокате и новинаре, сходно неписаној српској пракси да су политичари „виша сила“, а да се у Србији понекад суди у атмосфери актуелног политичког тренутка.

Он је подсетио на то да су политич ари, а не новинари, ти који коментаришу судске поступке и пресуде, а као пример је навео Вука Драшковића у случају „Ибарска магистрала“ и Млађана Динкића у случају „Астра банка“.

Његов колега Зденко Томановић је члан 336а КЗ-а оценио као „нејасан и недефинисан“, напомињући да по правној култури и етици сви могу коментарисати суђења и пресуде пре него што постану правоснажне, али да то никако не би смели да раде представници законодавне и извршне власти. По његовој оцени, код нас се дешава управо супротно. Он сматра да се овом одредбом не штите суд и судије, већ забрањују коментари.

Антрфиле :


„Ратни злочинац” Ратко Младић


Говорећи у контексту да се и медији често понашају у складу с актуелним друштвеним или политичким тренутком, адвокати напомињу случај хашког оптуженика Ратка Младића, крај чијег имена у неким медијима стоји „етикета“ ратног злочинца. Правно гледано, Младић то не може бити јер ни неправоснажно није осуђен због евентуалних ратних злочина.

Д. Кнежић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси