Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тржиште опасније и од поплава Дунава
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2010.

Извор: Дневник

Тржиште опасније и од поплава Дунава


Након почетног, беспоговорног "удара", држава је, изгледа, одустала од даље приватизације локалних медија у Бачкој Паланци.

Само је пре неку годину у „Недељним новинама“, најстаријем гласилу у атару, које је пре готово пола века утемељила општина, десетак запослених променило послодавца, а он технички изглед листа и, делимично, садржај.

Петнаестодневно излазе и приватне „Паланачке новине“, однедавно и месечник „Глас Бачке Паланке“, чији је патрон месни Културни центар, а оснивач општина. Штиво се дели џабе, а последњи број штампан је у респектабилном тиражу од 6.000 примерака.

Опозиција у локалном парламенту, 18 одборника СРС-а, тврди да је власт покренула лист да би коалициони партнери имали где да се сликају. Надлежни тврде да ново гласило није комерцијално, нити конккуренција већ постојећим новинама, него начин да грађани сазнају шта се све у њиховој средини ради и планира.

Док једни хвале идеју о бесплатном информисању, они с пристојно другим памћењем се питају зашто су „Недељне новине“ уопште продаване ако је већ општини потребан штампани медиј. Испада да је та приватизација урађена по сили закона, локална самоуправа се мало или нимало питала, а није помогло ни што су „Недељне“ имале и чланке на словач ком језику.

Извесно време се спекулисало о томе да ће нове газде добити Радио и ТВ БАП, два јавна општинска предузећа, али она и даље остају на терету општинског буџета. Незванично само сазнали да је Агенција за приватизацију одустала од ових електронских медија јер имају програме на језицима националних мањина. Осим словачког, мађарског и ромског, разматра се и могућност увођења програма на немачком.

Превладала је, чини се, и рачуница да би, препуш тене тржишту, ове фирме банкротирале, а последично у паланачком етру завладали мрак и тишина. Обезбеђене су фреквенције, општина инвестирала у опрему, а тридесетак запослених, барем привремено, одахнуло. Јер, добро су им позната искуства колега из многих приватизованих локалних медија, где су се плате проредиле, а неки су остали и без радне књижице.

М. Суџум

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси