Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СББ скупље "скремблује" програме
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2010.

Извор: Дневник

СББ скупље "скремблује" програме


Од 1. марта, цена месечног одржавања кабловске телевизије у Новом Саду је 820 динара”, реченица је којом је у рубрици “ценовник месечног одржавања” своје кориснике о поскупљењу обавестио кабловски оператер “СББ”.

Разлога за подизање цене и објашњења можемо ли уз поскупљење очекивати и неке нове телевизијске садржаје на страници нема, а када је ова питања поставио “Дневник”, из компаније је одговорено маркетиншки – укратко.

„Због пада вредности домаће валуте у претходних годину дана, СББ је приморан да промени цену услуга кабловске телевизије. На основу одлуке РАТЕЛ-а, цена месечног одржавања биће 820 динара. Сигурни смо да ће број и квалитет канала у нашој понуди, као и стална улагања у унапређење целокупног система, оправдати поверење које сте нам указали“, наводи се у одговору СББ-а.

На питања у шта ће конкретно новац бити уложен, да ли су планиране неке иновације и које, те хоће ли неки нови, и који, канали бити уврштени у понуду - није ни одговорено. Није нам разјашњено ни све учесталије „скрембловање“ емисија и филмова, а не само сада већ уобичајених спортских садржаја, на које се новосадски аудиторијум СББ оператера готово свакодневно жали редакцији “Дневника”.

С друге стране, претплатници другог кабловског оператера у граду - КДС-а, тврде да тај проблем немају и да уредно гледају садржај који истовремено емитује више тв станица на каналу на коме желе.

За одговор по питању „скрембловања“ упућени смо на интернет страницу СББ-а, уз тврдње компаније да поштује закон и одредбе Републичке радиодифузне агенције. Уз то наводи и да за канале има откупљена права преко агенција за заштиту колективних права “Ебу” и “ВГ медиа”, које не штите и спортска права. Та права су, како се наводи у објашњењу на сајту, изузета из њиховог уговора и представљају ексклузивна права која нико не штити и која се купују строго и појединачно по територијама.

“Не преостаје нам ништа друго осим да све преносе скремблујемо на другим телевизијским станицама. Оно што је најбитније за наше кориснике јесте да ови канали не улазе у калкулацију нашег месечног одржавања, тачније ми њима не наплаћујемо ексклузивна и појединач на ауторска права за праћење одређених догађаја. Наплаћујемо права која су откупљена преко агенција за заштиту колективних права. Ти канали у ауторској калкулацији заузимају изузетно мало место. Новац који је укалкулисан у трошак месечног одржавања одлази искључиво за канале чија права откупљујемо у потпуности (Виасат хистори, Спорт Клуб, Дискавери…) “, пише на сајту СББ-а.

Наши читаоци донекле могу да разумеју зашто су неке утакмице „скрембловане“ на страним каналима, па преносе, иако због тога многи корисници кабловске негодују, прате само на домаћим каналима који су засебно откупили права преноса. Међутим, није им јасно због чега се одједном „скремблују“ чак и старији играни филмови на појединим страним каналима (попут филма „Контакт“ на тв „Нова“) и то тек 20 минута пре краја?!

Посебна прича је хрватска играна серија “Долина сунца”, која је прво почела да се приказује на каналу ХРТ1, да би, недуго након што је почела да је емитује и Б92, термини ове серије на хрватској станици и црногорском каналу „Атлас“ почели да се „скремблују“; без објашњења. А онда, као шлаг на торту, дође уредно емитовање, у последње време без „скрембловања“, наступа “Милана тарота” на поменутој хрватској тв „Нова“?! Притом подсећамо да је гатање и прорицање судбине на тв екранима по српском Закону о радиодифузији забрањено, због чега се „Милан тарот“ и преселио на инострани канал.

Антрфиле : КДС без поскупљења

КДС, други кабловски оператер који послује у Новом Саду, бар у наредна три месеца не планира поскупљење, тако да цена од 795 динара месечно остаје до даљњег, речено нам је у овој компанији. Током фебруара, у понуду су уврстили и филмско-серијски канал “ТВ 1000”, а сличне иновације планирају и убудуће.

С. Танурџић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси