Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво на потезу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2010.

Извор: Вечерње новости

Тужилаштво на потезу


Новинари "Вечерњих новости" Душан Стојић, Ненад Ненковић, Милорад Бошњак и Анђелко Драгојевић, који су поднели кривичну пријаву и тужбу против чланова Извршног одбора Независног удружења новинара Србије, одлучни су у захтевима да Тужилаштво изнесе коначан суд о томе јесу ли њихови извештаји са хрватског ратишта 1990. и 1991. подстицали на геноцид и ратне злочине.

Јула прошле године НУНС је поднео пријаву Тужилаштву за ратне злочине против НН лица, за подстицање и организовање геноцида и ратних злочина. Уз пријаву, приложени су текстови потписани именима и презименима, међу којима су и написи новинара "Новости".

Коментаришући тужбу НУНС-а, новинари "Новости" слажу се да свачије писање може и треба да буде предмет анализе и процене, али, кажу, предмет професионалне анализе, а не конструисаних, неселективних и неаргументованих процена. Овде, пре свега, мисле на текст Иване Јовановић "Ратници другог ешалона", који је Тужилаштву за ратне злочине НУНС приложио као доказни материјал. Јовановићева у анализи написа, међу којима су и Стојићеви, Бошњакови, Драгојевићеви и Ненковићеви, преноси наводне делове текста попут "демонска природа Хрвата", "животињска природа хрватског народа" или "хрватско варварство". У оригиналним текстовима новинара овакви наводи не постоје.

- Изводи из текстова исконструисани су. Реченице су извлачене из контекста. У нашем писању нема флоскула које се наводе у њиховој пријави, попут "животињске природа хрватског народа" или "демонске природе Хрвата" - каже Душан Стојић, дописник "Новости" из Краљева, ратни извештач са вуковарског ратишта и један од подносилаца тужбе против НУНС-а.

- Текстови су насумице бирани, неки су суве информације, попут текста Милорада Бошњака, који је заправо саопштење команде ЈНА са неког дела ратишта.

Размишљајући где је то погрешио у извештавању са ратишта, Стојић каже да једино што му се може замерити јесте то што је хрватске паравојне формације називао "усташама".

- Али, и они су сами себе тако звали. Како другачије да назовем паравојску него усташе - коментарише Стојић. - Али, у мојим текстовима ниједан цивил Хрват није тако назван.

Намера ове групе новинара, за чију тужбу против НУНС-а су "Новости" ангажовале адвоката Зденка Томановића, јесте да, кажу, "скину љагу са свог имена". Хтели би да Тужилаштво овај случај "не гура под тепих", већ да утврди да ли је у њиховом писању било хушкања и организовања геноцида и ратног злочина.

- Ми ћемо да одговарамо ако смо криви, али хоћемо и да НУНС одговора и сноси последице за неосноване оптужбе ако се утврди да наша кривица не постоји - закључује Стојић.

Антрфиле : Заказана трибина


НУНС је за сутра у Медија центру заказао округли сто на тему "Улога медија и новинара у ратним сукобима на подручју бивше СФРЈ". На овом скупу говориће Војин Димитријевић, директор Београдског центра за људска права, Љубица Марковић, директорка Новинске агенције Бета, Јелена Стеванчевић, чланица Мисије ОЕБС у Србији, издавач Дејан Илић и Надежда Гаће, председница НУНС.

И. М.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси